Στην πιο κρίσιμη φάση της βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της 4ωρης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Τρίτης.
 
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Μαΐου, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής, έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να «πετάξει το μπαλάκι» στην άλλη πλευρά, υποστηρίζοντας ότι «τώρα είναι η σειρά των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης ενημέρωσαν τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου για όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ επί τάπητος τέθηκε η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να επέλθει η προσδοκώμενη συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους»«Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», φέρεται να σημείωσε κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου». «Διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας», πρόσθεσε.
 
Κατά τις ίδιες πηγές, στις 21 Μαΐου, στην Τακτική Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να τεθεί εκ νέου προς συζήτηση το ελληνικό ζήτημα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης του Eurogroup.

Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν δεν περιελήφθησαν ούτε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ούτε η διενέργεια εκλογών.

Τα αγκάθια

Όπως αποκάλυψε υπουργός που μετείχε στο Συμβούλιο, ανοιχτά παραμένουν το ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά (πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικό κενό), καθώς και το ζήτημα των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ τόνισε ότι έχει υπάρξει προσέγγιση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ότι έχει λυθεί το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

«Βούληση της κυβέρνησης είναι όποια μέτρα ληφθούν, να μην είναι μέτρα που θα επιφέρουν περαιτέρω λιτότητα και μείωση εισοδημάτων» πρόσθεσε η πηγή της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι οι εταίροι επιμένουν για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Phasma/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφάσισε τελικά να αυξήσει  κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρω, στα 80 δισ. ευρώ τη ρευστότητα που χορηγείται στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης