«Η στρατηγική σχέση Ελλάδος – Ισραήλ, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τη χώρα μας, λόγω κυρίως των κοινών προκλήσεων αλλά και των κοινών συμφερόντων που ενώνουν τις δύο χώρες», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του σχεδίου νόμου με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών άμυνας, Ελλάδας και Ισραήλ. Η συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, και αναμένεται μα κυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από την ολομέλεια. 

«Θεωρούμε ότι η συνεργασία με το Ισραήλ ενισχύει έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε επωφελή τη συμφωνία διότι, όπως τόνισε, δημιουργεί το πλαίσιο, τη διαδικασία, και δίνει τη δυνατότητα απρόσκοπτης συνέχισης της εφοδιαστικής υποστήριξης αμυντικού υλικού, όταν και όποτε παραστεί ανάγκη. «Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην αύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων , καθώς θεσμοθετεί εναλλακτική οδό πραγματοποίησης των απαραίτητων εξοπλισμών και υπηρεσιών για κάλυψη απαιτήσεων των ενόπλων δυνάμεων. Δημιουργεί ένα πλαίσιο προμηθειών με γενικούς όρους, με διαδικασίες που θεσπίζονται, το οποίο βασίζεται στην κατάρτιση διακρατικών συμφωνιών, δηλαδή G to G συμφωνιών, δίνοντας τη δυνατότητα στις δύο χώρες για σύναψη διμερών συμβάσεων», είπε ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξει κινητικότητα από ισραηλινές εταιρείες παραγωγής αμυντικού υλικού, να αναπτύξουν σχήματα συμπαραγωγής και συνέργειας για την παραγωγή αμυντικού υλικού στην Ελλάδα, με τρόπο επωφελή και για τα δύο μέρη.

«Με το Ισραήλ έχουμε δυνατή στρατηγική αναβαθμισμένη συνεργασία και υπηρετούνται απολύτως τα εθνικά συμφέροντα. Η συγκεκριμένη συμφωνία θέτει το βασικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Στ. Γκίκας. Σκοπός και αντικείμενο της συμφωνίας, όπως επισήμανε, είναι ο καθορισμός των γενικών όρων που θα διέπουν την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών, ενώ οι ειδικοί όροι θα καθορίζονται από ξεχωριστές συμβάσεις προμήθειας, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε σημαντικό ότι στη σύναψη συμβάσεων που θα ακολουθήσουν, δεν προβλέπεται η παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Όπως εξάλλου εξήγησε, ως αμυντικός εξοπλισμός νοούνται στρατιωτικά οχήματα, οπλικά συστήματα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά κ.ά, ενώ ως υπηρεσίες νοούνται η εκπαίδευση, η τεχνική υποστήριξη, συντήρηση κλπ.. «Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι, ότι δίνεται η δυνατότητα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας να είναι μέρος της οποιαδήποτε σύμβασης και συμφωνίας», είπε ο κ. Γκίκας. 

«Η συμφωνία αυτή έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Θέλουμε τη χώρα μας πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας όλων των λαών της περιοχής μας. Πρόκειται για μια προσπάθεια που είχαμε καταβάλει το προηγούμενο διάστημα, για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και την ενίσχυση του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας μας», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου. Όπως όμως πρόσθεσε, «σήμερα τα γεγονότα της προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης ρίχνουν τη σκιά τους» σε αυτή τη συζήτηση, καθώς δημιουργούνται πλέον ραγδαίες εξελίξεις που αυξάνουν την ένταση και δημιουργούν συνθήκες με πολλαπλές διπλωματικές και πολιτικές συνέπειες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε πολλά ζητήματα που φτάνουν στην αποσταθεροποίηση της πολιτικής, μέχρι και το προσφυγικό. «Με την δική μας εξωτερική πολιτική επιδιώξαμε τη δημιουργία ειλικρινών, σταθερών και αξιόπιστων σχέσεων με το Ισραήλ και ταυτόχρονα διατηρήσαμε τις σχέσεις φιλίας με την Παλαιστίνη. Η συμφωνία έρχεται σε λάθος χρόνο. Επιφυλασσόμαστε για τη στάση μας, για την κύρωση αυτή, στην ολομέλεια», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο αργότερα ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε τον λόγο και δήλωσε: «Έτσι όπως έχει η κατάσταση, όχι για τη συμφωνία καθεαυτή που εμείς τη συνάψαμε, αλλά για το πολιτικό μήνυμα που μπορεί να στείλει, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε θετικά υπέρ της. Περιμένουμε από την κυβέρνηση μία σαφή καταδίκη της προσάρτησης των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, στο πλαίσιο της κυρίαρχης άποψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Λαμβάνοντας υπόψη την τουρκική κλιμακούμενη επιθετικότητα, η συνεργασία με το Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας σε όλα τα επίπεδα», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγγίδης. «Το σχέδιο νόμου που συζητάμε, αφορά σε μια τυπική διακρατική συμφωνία -πλαίσιο για την προμήθεια αμυντικού υλικού. Η συμφωνία αυτή είναι μια κατ’ αρχήν καλή συμφωνία-πλαίσιο, που θέτει τις διαδικασίες μιας λογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο βουλευτής. Επεσήμανε δε, ότι το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε το 2016, αλλά η συμφωνία έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση προς κύρωση, την ώρα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν. «Στηρίζουμε την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε την υπόψη συμφωνία», είπε ο κ. Φραγγίδης.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην επικίνδυνη αλυσίδα που δένει πιο γερά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και βάζει το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νικόλαος Παπαναστάσης. «Πρόκειται για μια πολιτικοστρατιωτική συμφωνία με το κράτος του Ισραήλ. Το κράτος που για 53 χρόνια διατηρεί καθεστώς κατοχής επί των παλαιστινιακών εδαφών. Είναι το κράτος που δολοφονεί καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό. Είναι αυτό που ετοιμάζεται σήμερα, βασιζόμενο στην αμερικανικής κοπής συμφωνία του αιώνα, εντελώς παράνομα να υλοποιήσει την παραχώρηση της Ιερουσαλήμ στο κράτος του Ισραήλ, ως αδιαίρετη ισραηλινή πρωτεύουσα, την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη, που είναι η καρδιά του 30% της Δυτικής Όχθης, και περιοχές που βρίσκονται βόρεια της Νεκρής Θάλασσας στο Ισραηλινό Κράτος, τη διατήρηση των ισραηλινών εποικισμών και των χιλιάδων εποίκων που είναι δυνάμεις κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε το αμερικανονατοϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις Ισραήλ, Ελλάδας, Τουρκίας και προωθούνται διευθετήσεις με αιχμή το ενεργειακό.

«Εσείς δεν ήσασταν το Νοέμβριο του 2016, οι οποίοι προετοιμάσατε αυτή τη συμφωνία; Εγώ ήμουνα έτοιμος να πω συγχαρητήρια – και το είπα κιόλας – στον ΣΥΡΙΖΑ., στον κ. Τσίπρα, στον κ. Καμμένο. Το μόνο καλό πράγμα που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, τα 4,5 χρόνια που ήταν συγκυβέρνηση, ήταν αυτή η συμφωνία», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί διότι βρισκόμαστε σε περίοδο έντασης με την Τουρκία. «Έχει αντίρρηση κανένας ότι, αυτή τη στιγμή, οι Τούρκοι διεκδικούν, ετοιμάζουν το γεωτρύπανο και είπαν το Σεπτέμβριο και ξέρετε πολύ καλά ότι, όταν λέει κάτι ο Ερντογάν το εννοεί και πρέπει να τον πάρουμε σοβαρά όλοι. Είπαν τον Σεπτέμβριο, εμείς, θα στείλουμε να κάνουμε έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο, σε υφαλοκρηπίδα ελληνική. Δεν πρέπει να προετοιμαστούμε για τα πάντα; Δεν πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι;».

«Για μας, το τεχνικό δεν ξεχωρίζει από το πολιτικό σκέλος. Για μας, δεν συνεργάζεσαι ποτέ, με κάποιον ο όποιος γράφει το διεθνές δίκαιο στα παλιά του τα παπούτσια, γιατί θεωρείς ότι έχεις εθνικό συμφέρον», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και πρόσθεσε: «Ο ίδιος ο κ. Νετανιάχου έχει αποδείξει ότι είναι άφιλος, αλλά και η ιστορία του, ότι η λογική ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου, έχει οδηγήσει σε ήττες πάρα πολλές φορές. Εντέλει, ρωτάω, μήπως η χώρα μας, παρά τις διακηρύξεις της, θέλει να δείξει ότι κατατάσσεται στους υποστηρικτές αυτού του σχεδίου;». Το Ισραήλ, είπε η Σοφία Σακοράφα, έχει την υποχρέωση να σέβεται το διεθνές δίκαιο, όπως και το δίκαιο πολέμου και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν το κάνει. Όλα τα υπόλοιπα κράτη λοιπόν έχουμε την υποχρέωση να μην αναγνωρίζουμε την παράνομη κατοχή και να αναπτύσσουμε εθνική και διεθνή δραστηριότητα, προκειμένου να υποχρεωθεί το κράτος κατοχής, δηλαδή το Ισραήλ, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα των Παλαιστινίων στον αυτοπροσδιορισμό», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης