Σε πλήρες δικονομικό αδιέξοδο φέρεται να είχε περιέλθει από τις 22 Δεκεμβρίου η προκατακρική εξέταση για την υπόθεση των ασφαλίστρων κινδύνου, των περίφημων CDS, στην οποία ερευνήθηκε τυχόν εμπλοκή του Ανδρίκου Παπανδρέου, αδελφού του τέως πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

«Η έρευνα βρίσκεται σε δικονομικό αδιέξοδο και η δικογραφία θα τεθεί σε λίγες μέρες στο αρχείο», φέρεται να είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ενημερώνοντας στις 22 Δεκεμβρίου τους προισταμένους του, Νίκο Παντελή και Ιωάννη Τέντε (αντιεισαγγελέα και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντίστοιχα). Η φράση αυτή περιγράφεται από ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό και περιλαμβάνεται στην δικογραφία που σχηματίστηκε για τις καταγγελίες των Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, περί «οχλήσεων» στο έργο τους. Έρχεται δε, λίγες ημέρες μετά την υποβολή της αναφοράς τους με την οποία ισχυρίζονται πώς ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο γενικός γραμματέας και οι προιστάμενοί τους τους ζήτησαν να εξετάσουν κατά προτεραιότητα την υπόθεση, αφήνοντας υποψίες για τυχόν παρέμβαση. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς νοείται παρέμβαση για μια υπόθεση που βρίσκεται ήδη σε τροχιά αρχείου, σύμφωνα τουλάχιστον με τη μαρτυρία η οποία συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανώτερες πηγές της Εισαγγελίας αναρωτιούνταν πάντως γιατί ο κ. Πεπόνης «παρά την ενημέρωσή από τις 22 Δεκεμβρίου στον επόπτη του, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή ότι η υπόθεση των CDS «έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο» και ότι σκοπεύει να την θέσει στο αρχείο τις αμέσως επόμενες ημέρες», ουδέποτε επίσημα το έπραξε και «τι περιμένει;».

Θα στείλει ερώτημα αντικατάστασης

Πάντως , σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαιωάννου αναμένεται να αποστείλει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ερώτημα για την αντικατάσταση ή όχι των δυο οικονομικών εισαγγελλέων, όπως άλλωστε είχαν ζητήσει και οι δυο με το αρχικό υπόμνημά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΔΣΑ στηρίζει τους οικονομικούς εισαγγελείς για την ΕΛΣΤΑΤ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Γ. Αδαμόπουλος με ανακοίνωσή του στηρίζει τους δυο οικονομικούς εισαγγελείς για την ενέργειά τους να ζητήσουν αποστολή του φακέλου της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή.

Ο κ. Αδαμόπουλος αφού υπενθυμίζει τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει για το θέμα αυτό, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, καταγγέλλει την απαράδεκτη επίθεση που γίνεται σε βάρος των δύο οικονομικών εισαγγελέων προσβάλλοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Κάνει λόγο επίσης για κυβερνητικές παρεμβάσεις με σκοπό την αντικατάστασή τους αλλά και για «επιλεκτική χρησιμοποίηση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από εκείνους που έπρεπε να την προστατεύουν.

Ο κ. Αδαμόπουλος ζητεί «την άμεση περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε όσοι διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος του Ελληνικού Λαού να οδηγηθούν στο φυσικό δικαστή τους», καλώντας «όλους τους βουλευτές, ανεξαρτήτως κομματικών σχηματισμών, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουν ό,τι το Σύνταγμα και οι νόμοι επιβάλλουν».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης