Την απόκτηση έξι πολεμικών σκαφών, τριών φρεγατών και τριών κορβετών, από τη Γαλλία ανακοινώνει μέσα στο επόμενο 24ωρο η Αθήνα στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης διμερούς συμφώνου αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.

Πρόκειται για «game change» στα στρατηγικά δεδομένα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, αφού η Γαλλία αναλαμβάνει πλέον στρατηγικό ρολό, με επίσημο χαρακτήρα, στην υποδιαμόρφωση νέας περιόδου της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας. Το Παρίσι με αυτό τον τρόπο απαντά μέχρι ενός ορισμένου σημείου στην πρόκληση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που σύνηψαν στρατηγική συμμαχία με την Αυστραλία, ακυρώνοντας γιγαντιαίες αμυντικές συμφωνίες που είχε κλείσει το Παρίσι με την Καμπέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει εκλογές μέσα στο 2022, ήταν εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να διασφαλίσει συμβόλαια κατασκευής αμυντικού υλικού έτσι ώστε οι μονάδες παραγωγής της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας να διατηρήσουν ανοιχτές τις αλυσίδες παραγωγής. Μόνο η ελληνογαλλική συμφωνία για την απόκτηση έξι πολεμικών σκαφών αγγίζει περίπου τα 5 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και να τα ξεπερνά. Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθεί και η αγορά 18+6 μαχητικών, τύπου Rafale. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα πλέον είναι υποχρεωμένη να προμηθευτεί οπλικά συστήματα, ανταλλακτικά και αναλώσιμα όλων των τύπων και όλων των κατηγοριών από το γαλλικό αμυντικό οπλοστάσιο. Πρόκειται, δηλαδή, για μια γιγαντιαία συμφωνία μακρόχρονης πνοής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Επιπροσθέτως, ας αναφερθεί ότι ο ελληνικός στρατός ξηράς προσανατολίζεται στην αγορά του νέου φορτηγού μεταφοράς υλικού και προσωπικού που θα αντικαταστήσει τα γνωστά Stager με νέα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για την αγορά αυτή προκρίνεται το σύγχρονο στρατιωτικό όχημα της Renault. Μετά τον Στρατό Ξηράς θα ακολουθήσουν βεβαίως το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία, που πρέπει να αλλάξουν τον στόλο φορτηγών που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι οι φρεγάτες Belharra

Η φρεγάτα Belharra είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά. Όλα τα συστήματα φέρουν την αυστηρή πιστοποίηση του NATO και έχουν δοκιμαστεί σε συνθήκες μάχης σε όλα τα μεγάλα πολεμικά θέατρα επιχειρήσεων των τελευταίων ετών. Αυτή η διπλή ιδιαιτερότητα προσφέρει έτσι κορυφαίες δυνατότητες σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ανθυποβρυχιακό, αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ασύμμετρο, αλλά και στο πεδίο του κυβερνοπολέμου.

Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra τής παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. 

Για την προστασία της από τις εναέριες απειλές, η φρεγάτα Belharra είναι εξοπλισμένη με έως και 32 σίλο κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA. O Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαίτισης στόχου σε ύψος έως και 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και 120 χιλιόμετρα. 

Επίσης θα διαθέτει ένα ραντάρ AESA, το σύγχρονο SEA FIRE 500 της εταιρείας Thales, το οποίο υπόσχεται εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων με χαμηλό RCS, καθώς και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά και υψηλή ευκινησία.

Για τον ανθυποβρύχιο πόλεμο, θα φέρει 2 σόναρ, μια εξελιγμένη έκδοση του CAPTAS-4 της Thales και ένα πρωραίο σόναρ kingklip Mk2, καθώς επίσης και τορπίλες MU90 της Naval Group, με βεληνεκές πάνω από 12 χλμ., που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρηχά και βαθιά νερά.

Για τον αντιπλοϊκό πόλεμο, η φρεγάτα Belharra θα φέρει πυραύλους Exocet, ενώ επίσης θα είναι εξοπλισμένη με έναν πυργίσκο 76 χιλ. και όπλα 20 χιλ. κατασκευασμένα από τη Nexter.

Η φρεγάτα θα μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου NH90, καθώς και UAV βάρους 700 κιλών.

Στο πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου, οι φρεγάτες Belharra είναι εξοπλισμένες με το σύστημα SENTINEL της Thales, το οποίο διαθέτει παρεμβολείς τελευταίας τεχνολογίας ικανούς να παρεμβάλλουν επικοινωνίες, βλήματα και αεροσκάφη.

Χάρη στην αρχιτεκτονική και την ευελιξία του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS της Naval Group, η φρεγάτα BELHARRA θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των τομέων του σύγχρονου ναυτικού πολέμου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της:

  • Μήκος: 121 μ.
  • Πλάτος: 18 μ.
  • Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
  • Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
  • Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
  • Αυτονομία: 45 ημέρες
  • Πλήρωμα: 125 άτομα
  • Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
  • Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV

Οι κορβέτες τύπου «Gowind»

Πρόκειται για μια συμπαγή πλατφόρμα επιφανείας, εξοπλισμένη με ένα σύνολο υπερσύγχρονων, δοκιμασμένων σε πραγματικές συνθήκες, αντιαεροπορικών, αντιπλοϊκών και ανθυποβρυχιακών όπλων και συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Η Gowind αξιοποιεί τα καλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα που αναπτύχθηκαν και αξιοποιήθηκαν από τη Naval Group για μεγάλες φρεγάτες, προκειμένου να προβλεφθούν και να καλυφθούν μελλοντικές επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Ενσωματώνει την τελευταία γενιά συστημάτων μάχης που ανέπτυξε η Naval Group, το σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS και το «Panoramic Sensors and Intelligence Module (PSIM)», έναν συνδυασμό ενσωματωμένου ιστού με τους αισθητήρες του και το κέντρο επιχειρήσεων με εφεδρικούς χώρους, καθώς και υψηλό επίπεδο ολοκλήρωσης, αυτοματοποίησης και φιλικότητας προς τον χρήστη των συστημάτων της Naval Group.

Η κορβέτα Gowind είναι ήδη δοκιμασμένη στη θάλασσα και σε υπηρεσία με το ναυτικό της Αιγύπτου. Το πρώτο σκάφος ναυπηγήθηκε στη Γαλλία σε μόλις 38 μήνες και άλλα τρία ναυπηγούνται εγχώρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης