Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν οκτώ βουλευτές του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της».

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται η ανάγκη άμεσης λύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες, όπως υποστηρίζεται, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους από τις φορολογικές πολιτικές που έχουν εφαρμόσει, τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι συνεχείς αυξήσεις στους φόρους που έχουν επιβληθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν σαν αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες θέρμανσης ή να καταφεύγουν σε μέσα επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον.

Επιπλέον, το επίδομα θέρμανσης έχει περιορισθεί δραματικά και ως προς το ποσό που καταβάλλεται και ως προς τον αριθμό των δικαιούχων, με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, η θέρμανση των κατοικιών έχει γίνει είδος πολυτελείας για τις λαϊκές οικογένειες. Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στην κατάργηση του ΕΦΚ, αλλά και του ΦΠΑ, που επιβαρύνει τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση» τονίζεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Θανάσης Βαρδαλής, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραϊτης, Μανώλης Συντυχάκης και Κώστας Στεργίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης