Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της για το αποτέλεσμα των εκλογών της 18ης και 25ης Μαΐου, σημειώνει ότι «τα ποσοστά για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές – δημοτικές, εκφράζουν τάση επανασυσπείρωσης γύρω από το ΚΚΕ, απήχησης των θέσεών του σε νέους ψηφοφόρους και σε ένα ποσοστό αποδοχή της θεμελιακής θέσης του ΚΚΕ ενάντια στην ΕΕ, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο».

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι με το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χωρίς, όμως «το συνολικό αποτέλεσμα να δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται ότι «η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής πολιτικής» και προστίθεται ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας περίπου τα ποσοστά του Ιουνίου 2012, διαμορφώθηκε σε συνθήκες – κάτω από την πίεση της άμεσης κυβερνητικής εναλλαγής, ως δήθεν ανάσχεση στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική. Ωστόσο η διαχειριστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον φέρνει σε πραγματική αντίθεση με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση, βρίσκεται στην απέναντι όχθη από το λαό».

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού ενισχύεται «η τάση υποκατάστασης του αισθητά αποδυναμωμένου ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι ρευστή σε σοσιαλδημοκρατικά σχήματα όπως η Ελιά, ενώ υποχώρησε το εκλογικό ποσοστό της ΔΗΜΑΡ και ενισχύθηκε το Ποτάμι «που εμφανίστηκε με περισσότερο ασαφή και θολά συνθήματα».

Υπογραμμίζει ότι «δεν έχει σημειωθεί σημαντική τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων», προσθέτοντας πως «η πιο ακραία έκφραση αυτής της αναντιστοιχίας είναι το υψηλό ποσοστό της ΧΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνολικά υπάρχει πισωγύρισμα στη λαϊκή συνείδηση, μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση, ενώ η άρχουσα τάξη και το πολιτικό σύστημα διαθέτει ακόμα σοβαρές εφεδρείες με βάση τις ψήφους και τα προγράμματα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Ελιάς και του Ποταμιού» αναφέρει το ΚΚΕ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει την αναγκαιότητα περαιτέρω ενδυνάμωσης, μέσα στην εργατική τάξη, τη νεολαία και το κίνημα, της γραμμής αντεπίθεσης και ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτό τον δρόμο, με την ενσωμάτωση και την παθητική προσμονή.

Αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά της «ναζιστικής Χρυσής Αυγής», το ΚΚΕ επισημαίνει πως στους παράγοντες ενίσχυσής της «πρέπει να προστεθεί η στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στους ψηφοφόρους της ΧΑ, που τους αντιμετώπισαν ως εκλογική πελατεία». «Είναι άλλο πράγμα η απομόνωση της ΧΑ, με στόχο να χάσει λαϊκές ψήφους και άλλο η καιροσκοπική και επικίνδυνη τακτική των άλλων κομμάτων που καλλιεργούν λογική ανοχής και απενοχοποίησης με σκοπό την αλίευση ψήφων. Το ΚΚΕ δεσμεύεται να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στο κίνημα, τους χώρους δουλειάς, τις λαϊκές γειτονιές, τη νεολαία, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η στήριξη της ΧΑ από μηχανισμούς του συστήματος, από τμήματα του κεφαλαίου, από την πολιτική της ΕΕ» σημειώνει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ εκτιμά ως αρνητικό για τους λαούς το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και τονίζει ότι αυτό «αναδεικνύει την ανάγκη της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος και την ισχυροποίηση των ΚΚ και μαζικών λαϊκών κινημάτων, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων».

Αναφορικά με τις διάφορες «ευρωσκεπτικιστικές» δυνάμεις, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι παγιδεύουν τη διάχυτη λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ και «υπηρετούν επιδιώξεις διάφορων τμημάτων του κεφαλαίου που επιζητούν την αναμόρφωση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ακόμη και με αποχώρηση χωρών από αυτήν, προκειμένου να υπηρετήσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Δεν αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική, την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την ένταξη σε κάποιας μορφής ιμπεριαλιστική συμμαχία. Συνεπώς δεν αποτελούν λύση για τους λαούς της Ευρώπης».

«Ευθύνη γι΄ αυτή την κατάσταση έχουν και τα κόμματα που συσπειρώνονται στο “Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς”, που ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και Κομμουνιστικά Κόμματα που έχουν εγκαταλείψει την πάλη ενάντια στην ΕΕ και την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου» προσθέτει το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «τα κόμματα αυτά με την πολιτική εξωραϊσμού της ΕΕ, τη συμβιβαστική στάση τους στο κίνημα, με τη συμμετοχή τους σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, ζημίωσαν το εργατικό-λαϊκό κίνημα στις χώρες τους, το οδήγησαν σε ήττα, αφήνοντας τους εργαζόμενους σε αυτές τις χώρες εκτεθειμένους στο λαϊκισμό αντιδραστικών και φασιστικών κομμάτων».

«Το κλίμα της αντιπαράθεσης, καλλιεργείται και εστιάζεται αμέσως μετά τις εκλογές, στην απόπειρα εγκλωβισμού στο ερώτημα “ποια κυβέρνηση θα έχει τη μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα” εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις παγίδες της αναμονής και του μικρότερου δήθεν κακού που παγιώνουν τον σημερινό αντιλαϊκό συσχετισμό» αναφέρει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι θα δυναμώσει τις προσπάθειές του για τα οξυμμένα λαϊκά προβλήματα, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, για την αποκάλυψη των αντιλαϊκών σχεδίων που εξυφαίνονται τόσο στην Ευρωβουλή όσο και στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, καθώς και ότι θα αντιπαλέψει αυτά τα μέτρα, για την κοινή πάλη των λαών εναντίον των πολέμων που εξαπολύουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, για την ισχυροποίηση της πάλης για τον σοσιαλισμό.

«Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δίνει προοπτική να απαλλαγεί η χώρα και ο λαός από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας και όλο το χρέος, ανατρέποντας τους ιδιοκτήτες του συσσωρευμένου πλούτου. Λαός κυρίαρχος, ικανός να αναδείξει τη δική του διακυβέρνηση, της εργατικής-λαϊκής εξουσίας, σημαίνει λαός ικανός να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει, να τον κάνει λαϊκή περιουσία για τη δική του ευημερία. Τότε γίνεται πράξη ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας υπέρ του λαού, οι σχέσεις με λαούς και χώρες αναπτύσσονται με κριτήριο το αμοιβαίο συμφέρον» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης