Στη σελίδα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών-Δημοσιογράφων (ICIJ) που αποκάλυψε το σκάνδαλο των «Αρχείων του Παναμά» (σ.σ.: Πρόκειται για περίπου 11.5 εκατ. αρχεία της νομικής εταιρείες Mossack Fonseca τα οποία εμπλέκουν στο αμαρτωλό παγκόσμιο σκάνδαλο των offshore αρχηγούς κρατών, πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους, διασημότητες, αθλητές, εταιρείες, ακόμη και εγκληματίες) δική του καταχώρηση έχει και ο Σταύρος Παπασταύρου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συμμετείχε από το 2005 έως το 2014 στο ΔΣ των εταιρειών του Παναμά Green Shamrock Foundation και Diman Foundation ενώ από το 2006 έγινε αντιπρόεδρος του ιδρύματος Aisios που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την καταχώρηση για τον Παπασταύρου:

«Λίγο μετά από τον ερχομό του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις» σημειώνεται στο ρεπορτάζ. «Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» γράφει στο δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια παρατίθεται περιληπτικά η ιστορία της εμπλοκής του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όπου εντοπίστηκε με λογαριασμό 5,4 εκ. δολάρια και αναγκάστηκε να καταβάλει τελικά το πρόστιμο που του είχε καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή. «Έχει ορκιστεί να αποδείξει ότι το πρόστιμο ήταν άδικο και έχουν ανακληθεί» καταλήγει.
 
Στην απάντησή του προς τους δημοσιογράφους που έκαναν την έρευνα ο Σταύρος Παπασταύρου είπε αρχικά ότι δεν θυμόταν τις εταιρείες. Αργότερα πάντως… θυμήθηκε και υποστήριξε ότι το έκανε για «λογαριασμό δυο οικογενειακών φίλων» χωρίς να αποκομίσει οικονομικά οφέλη και ως εκ τούτου δεν είχε υποχρέωση να δηλώσει τη συμμετοχή του στις φορολογικές αρχές.

Αργότερα υποστήριξε ότι τα ΔΣ ήταν προορισμένα να λειτουργούν μόνο αν πέθαινε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κάτι που δεν συνέβη ποτέ για καμία από τις τρεις εταιρείες. Νομική εταιρεία που εκπροσωπεί το ίδρυμα Aisios σημείωσε ότι ο Σταύρος Παπασταύρου παραιτήθηκε το 2012 και ποτέ δεν είχε δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος, ούτε έλαβε ποτέ καμιά αμοιβή.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης