«Παρά το γεγονός ότι είναι υπερώριμο το αίτημα εδώ και καιρό, να υπάρξει ριζική αλλαγή του άρθρου 86 ή κατάργηση του άρθρου 86, όπως ήταν το λαϊκό αίτημα εδώ και χρόνια, και το σύνθημα των πολιτικών δυνάμεων, ο γνωστός νόμος περί ευθύνης υπουργών, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά δεν καταργείται», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια που θέτει το άρθρο 86 του Συντάγματος, και αυτό που αφορά την αποσβεστική προθεσμία και αυτό που αφορά τον δικαιοδοτικό ρόλο της Βουλής, δηλαδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ερευνά, να διώκει ή και να ανακαλεί ποινικές διώξεις. «Εμείς επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να καταργηθεί πλήρως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και δεν μπαίνουμε στη λογική των ερμηνευτικών φίλτρων για να αποφύγουμε αυτό που αποτελεί αίτημα εδώ και χρόνια και του λαού και πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην ερμηνευτική δήλωση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το άρθρο 86, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «όντως περιορίζει την εφαρμογή της ειδικής διάταξης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μόνο όμως στα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και όχι στο σύνολο των αδικημάτων».

Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Γκιόκας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισε το θέμα χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς αλλά με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα διευκολύνει όσους ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, που έχουν δεσμούς με τη χώρα και που ενδεχομένως έχουν ελπίδα επιστροφής τους στην Ελλάδα, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής. Τόνισε όμως, ότι η λύση θα πρέπει να αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος με ψηφοφόρους που δεν έχουν γνώση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, δεν έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα και δεν θα υποστούν τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης