Τη σημασία της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του συστήματος πολυμέρειας των διεθνών θεσμών -ζητήματα που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ κρατών-, προέταξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνάντηση που είχε σήμερα στην Αττάλεια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία ενός ειλικρινούς και συνεχούς διαλόγου ο οποίος, στη βάση μιας θετικής ατζέντας και ενός προγράμματος, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, θα βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών. «Αποκλιμάκωση της έντασης δεν σημαίνει όμως ότι θα βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι» αποσαφήνισε.

«Κομμάτι της θετικής μας ατζέντας είναι ακριβώς το πώς θα εξασφαλίσουμε το σεβασμό τού διεθνούς δικαίου, την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας, και εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί και επανεξετάζοντας την καλύτερη εφαρμογή τους, να βρίσκουμε τρόπους γενικότερα για την επίλυση των διαφορών μας και των προβλημάτων που μας απασχολούν» είπε ο κ. Κατρούγκαλος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσαβούσογλου. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε ανοιχτοί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, προσέθεσε ο υπουργός, εξηγώντας ότι είναι προς όφελος όλων μία φιλική, ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, με την αυτονόητη προϋποθεση του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της θετικής αυτής ατζέντας, όπως είπε, συζητήθηκε η προώθηση της ναυτιλιακής και τουριστικής συνεργασίας, καθώς και η ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την εκατέρωθεν αναστήλωση μνημείων, ανακοίνωσε δε ότι στις 15 Αυγούστου θα τελεστεί ξανά λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι «το μέτρο της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των κρατών το διέπει το διεθνές δίκαιο» διευκρίνισε επίσης ότι αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα αναγνωρίζει όσα δικαιώματα έχει η Τουρκία, βάσει του δικαίου της θάλασσας στο θέμα της ενέργειας.

«Η θέση της Ελλάδας είναι πάντα μία και σταθερή: ο σεβασμός τού Διεθνούς Δικαίου. Το Δίκαιο της Θάλασσας δίνει σε κάθε κράτος που έχει ακτογραμμές συγκεκριμένα δικαιώματα» και στο πλαίσιο αυτό «και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο εμείς παγίως αναφερόμαστε και θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δήλωσε επίσης ότι βάσει του διεθνούς δικαίου η χώρα μας υπερασπίζεται «το αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της δικής της ΑΟΖ προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού». Συναφώς, αναφέρθηκε στο ταμείο που έχει εγκρίνει η κυπριακή Βουλή στο οποίο θα κατατίθενται τα μελλοντικά έσοδα από τις ενεργειακές πηγές.

Αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «είναι θέμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη στην προσεχή διαπραγμάτευση η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στο Κράν Μοντανά», καθώς «για εμάς έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ξαναμπήκε με έμφαση στο τραπέζι η διάσταση του Κυπριακού ως θέματος παραβίασης του διεθνούς δικαίου».

Τέλος, ερωτηθείς για τους “8”, ανέφερε ότι πραξικοπηματίες και τρομοκράτες δεν έχουν θέση στην Ελλάδα, αποσαφηνίζοντας ότι στη χώρα μας η Δικαιοσύνη αποφασίζει ποιος είναι τρομοκράτης ή πραξικοπηματίας, ενώ τόνισε ότι η εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Τουρκία σε θέματα αντιμετώπισης παράνομων ροών και εξάρθρωσης συμμοριών διακινητών ανθρώπων και άλλων μορφών οργανωμένου εγκλήματος. Εξέφρασε δε ανησυχία για την αύξηση των ροών παράτυπων μεταναστών από την γειτονική χώρα στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης