Τη βούληση της Ελλάδας για λύση του Κυπριακού και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, «όχι μόνο για επίδειξη αλλά ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων “Ανατολού” μια μέρα πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στην προσπάθεια των δύο πλευρών για καλύτερη αντίληψη των θέσεών τους αποσαφήνισε: «Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία. Όχι μόνο για επίδειξη. Εμείς θέλουμε λύση στο Κυπριακό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς σχετικά με την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «ασφαλώς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ό,τι δικαίωμα τής αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο». Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό». Ως προς τις συνεργασίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ότι αυτές κινούνται στο πλαίσιο σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα.

Αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ότι ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στο κοινό ταμείο που έχει εγκρίνει η κυπριακή Βουλή και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές για να αξιοποιηθούν και προς όφελος των Τουρκοκυπρίων μετά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε επίσης και στα 12 μίλια και στην απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα «στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγων λόγος, η ανάγκη οριοθέτησης της ΑΟΖ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα για το Αιγαίο, επιβεβαίωσε τη βούληση των δύο πλευρών για αποκλιμάκωση της έντασης που αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα, ενώ αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. «Αυτό που συμφωνήσαμε πράγματι με το φίλο μου τον Μεβλούτ είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δύο ηγετών. Και αυτό θα γίνει εργαζόμενοι μαζί για να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας» είπε.

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. «Η πόρτα της Ευρώπης πρέπει να μείνει ανοιχτή στην Τουρκία με τον όρο του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. «Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της Ευρώπης», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το άνοιγμα της Σχολής θα είναι απόδειξη ότι το Ισλάμ είναι ανοιχτό απέναντι στις άλλες θρησκείες, ενώ για την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες είπε ότι κατέβαλαν προσπάθεια για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας.

Τέλος σχετικά με το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 o υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κάθε χώρα οφείλει να σέβεται τις δεσμεύσεις της και τις συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει, προσθέτοντας ότι «εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Αλλά το δικό μας πολιτικό σπίτι είναι η ΕΕ. Προσπαθούμε όμως παράλληλα να δημιουργήσουμε πολιτικές γέφυρες και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και ο αραβικός κόσμος».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης