Αργά το απόγευμα της Τετάρτης κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το κείμενο της συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων το οποίο αναφέρεται στην ονομασία της γειτονικής χώρας και στον Οδικό Χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι το τέλος του 2018, οπότε θα έχει συντελεστεί η συνταγματική μεταρρύθμιση στον καταστατικό χάρτη της ΠΓΔΜ.

Επίσης προβλέπονται όλα τα βήματα που αφορούν το Πρώτο και το Δεύτερο Μέρος, ως πρώτο θεωρείται η Ελλάδα και ως δεύτερο η ΠΓΔΜ, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Επίσης προβλέπονται όλες οι δεσμεύσεις και των δύο μερών, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν βήμα-βήμα στους επόμενους μήνες και μέχρι τα τέλη του 2018. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει ακόμη και αναφορά χρονική ως προς τα ανοίγματα των φακέλων για κάθε ζήτημα που προβλέπεται από τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πως σε επίπεδο διοικητικό, νομικό και οποιοδήποτε άλλο αφορά τις διμερείς σχέσεις, εκκρεμότητες ή δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στο κείμενο της συμφωνίας, θα επιλύονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ προς την Ε.Ε. 

Επίσης προβλέπεται ο τρόπος ένταξης της ΠΓΔΜ σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς με τη νέα ονομασία της. Περιγράφονται και οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς ως προς την άρση όλων των εμποδίων, προκειμένου η ΠΓΔΜ με τη νέα ονομασία της να ενταχθεί στους Διεθνείς Οργανισμούς, εάν και εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο Οδικός Χάρτης-δεσμεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία. 

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή στις 10:00 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία περί του περιεχομένου της συμφωνίας. Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής, είτε κατά της κυβέρνησης, είτε κατά του υπουργού Εξωτερικών.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας:


















σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης