Οι συγκλίνουσες πληροφορίες των γερμανικών Μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν πως Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Τι οδήγησε στην επίσπευση των διαδικασιών;

Με δεδομένη τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και μπροστά στον κίνδυνο να χρεωθεί τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να αναλάβει προσωπικά τα ηνία της διαπραγμάτευσης. Από αυτή ακριβώς τη στιγμή, όπως υπογραμμίζουν γερμανοί αναλυτές, άρχισε να παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο ελληνικό ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε στη συνέχεια η τακτική τηλεφωνική επικοινωνία των Μέρκελ – Ολάντ και Τσίπρα, όπου, όπως εκτιμάται στο Βερολίνο, μπήκαν οι βάσεις ή συμφωνήθηκε το γενικότερο περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας.

Από την τριμερή στην πενταμερή

Ενώ ο χρόνος άρχισε να πιέζει ασφυκτικά και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G7 όπου η Α. Μέρκελ θέλει να κρατήσει εκτός ατζέντας το θέμα της Ελλάδας, έπρεπε να δρομολογηθεί η λήψη των τελικών αποφάσεων. Και αυτό, όπως τονίζουν Γερμανοί αναλυτές, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των θεσμών.
Γι΄ αυτό και η παρουσία στο Βερολίνο και των Ντράγκι και Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ που μίλησαν στη Deutsche Welle, το χθεσινοβραδινό ραντεβού στο Βερολίνο κλείστηκε πιθανότατα στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 στη Δρέσδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, όπως σημειώνουν Γερμανοί αναλυτές, η προσωπική ανάμειξη της Α. Μέρκελ, το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση έγινε σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, συνιστά

1, Έστω μερική επιτυχία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που διακαώς το επιθυμούσε.
2. Ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας, καθώς όπως λένε οι αναλυτές, η Γερμανίδα καγκελάριος αναλαμβάνει σπανίως προσωπικές πολιτικές πρωτοβουλίες, εάν δεν γνωρίζει εκ προοιμίου ότι θα επιτύχει.

Προειδοποιήσεις και εκκλήσεις από Γκάμπριελ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, από το Βερολίνο, κάλεσε σήμερα την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της πενταμερούς. «Ελπίζω να ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση», όπως είπε, αναφερόμενος στην κατάθεση συμβιβαστικής πρότασης από τους δανειστές.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι καταβλήθηκε άλλη μια προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης κατά την πενταμερή συνάντηση. Παράλληλα ο Ζ. Γκάμπριελ προειδοποίησε για άλλη μια φορά για τις πολιτικές συνέπειες πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας, τονίζοντας ότι πολλοί υποτιμούν τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε αυτή η εξέλιξη. «Οι πολιτικές επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης θα ήταν τεράστιες», όπως είπε.

Πηγές: dpa /AP / Reuters
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:

Ώρα αποφάσεων, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, 07:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης