Τριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν.

Στις 10.45 ο κ. Ρίβλιν συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τετ α τετ Παυλόπουλου – Ρίβλιν στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο πρόεδρος του Ισραήλ λίγο πριν από τις 11.00 μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον κ. Ρ. Ρίβλιν, ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα κατά της αναβίωσης του ναζισμού.

Υπενθυμίζοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο Ισραήλ και στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Ριβλίν, μια επίσκεψη που συμπίπτει με την Επέτειο του Ολοκαυτώματος, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες θεωρούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Δεν πρέπει να επιτραπεί η δράση υπολειμμάτων του φασισμού και του ναζισμού, που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα, τόνισε.

Στην εκτενή αναφορά του στις διάφορες πτυχές του Μεσανατολικού, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη δράση του ISIS, ενώ πρότεινε επίλυση του Παλαιστινιακού, δίκαιη και βιώσιμη και για τους δύο λαούς (ισραηλινό-παλαιστινιακό).

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ευρω-ισραηλινών σχέσεων.

Στο τέλος των δηλώσεων, ο κ. Παυλόπουλος θύμισε ότι οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρ. Ρίβλιν είπε ότι, όπως η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας αντιστοίχως, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αμέσως ο κ. Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί στο θέμα τη θέση της Ε.Ε., με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Θέση, ωστόσο, που «δεν αλλάζει τη βούλησή μας να δούμε το Ισραήλ όλο και πιο κοντά στην Ε.Ε.», όπως ανέφερε.

Εκτός από την αναφορά του στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος βρήκε την ευκαιρία, στο πλαίσιο των δηλώσεων με τον Ισραηλινό ομόλογό του, να θέσει και τα άλλα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους γείτονές της, θέματα στα οποία ζήτησε την υποστήριξη του Ισραήλ.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ζήτησε λύση το ταχύτερο δυνατό, μια λύση που να ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι μια λύση με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων» πρόσθεσε. Επανέλαβε, δε, τη θέση της Αθήνας υπέρ της προσέγγισης Ε.Ε. και Τουρκίας, υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Παραλλήλως, η Αθήνα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, σημείωσε, με προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.


Τώρα πιο σημαντική η σχέση των δύο χωρών λόγω της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, τόνισε ο Ρ. Ρίβλιν
Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ γίνεται τώρα ακόμη πιο σημαντική, λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων, τόνισε από τη μεριά του ο κ. Ρ. Ρίβλιν, συμπεριλαμβάνοντας και τη Λευκωσία στους κοινούς ενεργειακούς σχεδιασμούς.

«Αρκετά πια με τους πολέμους και τις διενέξεις» επεσήμανε και υπεραμύνθηκε λύσεων που συνδυάζουν ειρήνη και ασφάλεια.

Μιλώντας για το ελληνικό Μουσείο Ολοκαυτώματος, ανέφερε ότι, μέσω αυτού, η ανθρωπότητα λέει όχι στον αντισημιτισμό και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πολύ καλή συνεργασία.

Πριν από την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών.

Στις 12.40, ο πρόεδρος του Ισραήλ μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη και θα παραστούν στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα. Στη συνέχεια ο κ. Ρίβλιν θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ισραήλ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή βίντεο – φωτό: ΕΡΤ / Eurokinissi
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης