Την υπεροχή της πρότασης του ΚΚΕ «απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα» θέλησε να καταδείξει ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τον ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, τονίζοντας ότι το πραγματικά νέο για τον λαό, τη νεολαία δεν είναι η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι συντάξεις, το να ζει η νέα γενιά χειρότερα από την προηγούμενη, η κατάργηση μιας σειράς δικαιωμάτων, αλλά η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σύμφωνα με τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που μένουν αναξιοποίητες.

Τέτοια δυνατότητα, δηλαδή την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, -όπως σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος- δεν την έχει το καπιταλιστικό σύστημα» που σαπίζει και θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο λαός μπορεί να δει τη λαϊκή ευημερία μόνο, όπως είπε, με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με εργατικό λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας η οποία ακριβώς θα σχεδιάζει την οικονομία με βάση τον άνθρωπο και τις ανάγκες τους, στέλνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την καπιταλιστική ζούγκλα» τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Από την άποψη αυτή, όπως υποστήριξε, είναι κενό γράμμα οι όποιες διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για «νέα εποχή» και αλλαγή πορείας. Εξάλλου, αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, ανέφερε, από τον μεταμνημονιακό προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2019, τον οποίο χαρακτήρισε «άδικο, ταξικό υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου», καθώς περιέχει 1 δισ. νέα φορολογικά μέτρα, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες ( π.χ. νοσοκομεία), μειώνει ακόμα και κοινωνικές παροχές, όπως τα σχολικά γεύματα, το επίδομα ενοικίου, τη μη συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα, κονδύλια για παιδικούς σταθμούς, προκειμένου να καλύψει τη διαφορά που προέκυψε από το νομοσχέδιο που πέρασε με το οποία ανέβαλε την παραπέρα περικοπή των συντάξεων.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος, στον προϋπολογισμό υπάρχουν νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η μείωση της φορολογίας κατά 5 μονάδες των διανεμόμενων κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων. «Η δίκαιη ανάπτυξη πατάει στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων» είπε για να προσθέσει ότι οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν το υπόβαθρο, ενώ αναφορά έκανε και στη Χρυσή Αυγή την οποία χαρακτήρισε εκτελεστικό βραχίονα των επιχειρηματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάλεσε τον λαό να «κάνει την πραγματική διαφορά» ενισχύοντας το ΚΚΕ που είναι η εγγύηση για πιο δυνατό εργατικό κίνημα, για προώθηση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, το οποίο θα προχωρήσει στη λαϊκή αντεπίθεση σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο την εξουσία του κεφαλαίου για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης