Τη διενέργεια νέας Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε., στο πλαίσιο της συνάντησή τους στη Βαλέτα της Μάλτας.

«Η λύση περνάει από την Τουρκία» διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μάλτα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως αποκάλυψε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, «αποφασίστηκε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή σύνοδος, στην οποία προσκαλείται και η Τουρκία». «Η σύνοδος θα μπορούσε να λάβει χώρα στα τέλη του Νοεμβρίου ή στις αρχές του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι την πληροφορία για τη σύγκλιση νέας συνόδου εντός του 2015, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο θέμα συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των επαφών που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Είναι σαφές ότι η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί συνίσταται στην αμοιβαία συνεννόηση με την Τουρκία», πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι από την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε μη ικανοποιημένος από τον ρυθμό μετεγκατάστασης των προσφύγων. Επιπλέον, ζήτησε την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, προκειμένου η Ε.Ε. να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην προσφυγική κρίση.
Γι’ αυτό το λόγο, ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., προτείνοντας -παράλληλα- τη δημιουργία 100.000 πρόσθετων θέσεων φιλοξενίας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, την επιπλέον οικονομική στήριξη των χωρών που βάλλονται από τις προσφυγικές ροές και την κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία.
Τέλος, διευκρίνισε ότι η συνεργασία με την Άγκυρα θα συνεπάγεται και τη στενότερη επαφή των δύο πλευρών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης