Υπό συνθήκες μυστικότητας μεταφέρθηκαν από τη Χίο στην Αθήνα οι 32 Τούρκοι πολιτικοί φυγάδες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν πριν από λίγα 24ωρα στις Οινούσσες και ήδη έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Και οι 32 αυτοί πολίτες δήλωσαν στις Αρχές πως διέφυγαν από την Τουρκία για να γλυτώσουν από τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για άτομα με ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Τουρκία. Η δε άφιξή τους στις Οινούσσες υπό τις πολύ δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε αυτή, δηλαδή σε καθεστώς πλήρους παρανομίας, συμπίπτει χρονικά με την επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας πως 20.000 ακαδημαϊκοί στην Τουρκία έχουν τεθεί υπό διερεύνηση-προκαταρκτική εξέταση για τις σχέσεις τους με το πραξικόπημα και τους Γκιουλενιστές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμένεται, δηλαδή, ένα νέο τσουνάμι διώξεων κατά ενός μεγάλου αριθμού ακαδημαϊκών στη γειτονική χώρα. 

Όπως προαναφέρθηκε, και οι 32 έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο, που σημαίνει ότι μπήκε μπροστά μία συγκεκριμένη διαδικασία με την άμεση εμπλοκή της Δικαιοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί θεωρούν πως μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία «καυτή πατάτα», η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μείζονα διπλωματική πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση. 

Είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα της «Deutche Welle» για το πώς αντιμετωπίζει ο γερμανικός Τύπος την υπόθεση αυτή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου n-tv και υπό τον τίτλο «Φοβούνται για τη ζωή τους. Ακαδημαϊκοί εγκαταλείπουν με τη βοήθεια διακινητή την Τουρκία» αναφέρεται ότι «μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία, πολλοί στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Ελλάδα. Στο μεταξύ και αρκετοί απλοί πολίτες δεν αισθάνονται πια ελεύθεροι και ασφαλείς στη χώρα τους. Όταν οι νόμιμες οδοί απαιτούν πολύ χρόνο, αναζητούν τη βοήθεια διακινητών. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν είναι πάντα υπέρ τους. Έτσι η ”Le monde diplomatique” αναφέρεται σε παράνομες επαναπροωθήσεις πολιτικά ανεπιθύμητων προσώπων από την Ελλάδα στην Τουρκία».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα «Rheinische Post» γράφει: «32 Τούρκοι ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα οι Τούρκοι πρόσφυγες σημαίνουν πάντα μια διπλωματική πρόκληση. Η Άγκυρα συνεχίζει να διαπληκτίζεται με την Αθήνα για την έκδοση οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2016 κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Τον περασμένο Μάιο ο Άρειος Πάγος είχε απορρίψει την αίτηση έκδοσης της Άγκυρας».

«Το ελληνικό Λιμενικό εντόπισε 32 Τούρκους πρόσφυγες σε φουσκωτό. Έφυγαν προφανώς φοβούμενοι τη δίωξη στην Τουρκία και θα ζητήσουν άσυλο τη Δευτέρα» αναφέρει η «Frankfurter Rundschau».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε το zougla.gr, οι 32 Τούρκοι πολιτικοί φυγάδες είναι πολύ φειδωλοί να μιλήσουν για την περιπέτειά τους. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης επισήμως δεν έχει ενημερώσει για τον χώρο όπου μεταφέρθηκαν οι Τούρκοι πολιτικοί φυγάδες αλλά ούτε και για το απολύτως αυτονόητο, πως δηλαδή βρίσκονται ήδη στην ηπειρωτική Ελλάδα και πάντως εκτός Χίου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης