Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής. Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος μετέβη στον χώρο μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Σπήλιο Λιβανό και τον αντιπρόεδρο της Βουλής, βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Στην κατάθεση στεφάνου παρίστατο και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων της Βουλής.

«Το Πολυτεχνείο, μέχρι το 1973, ήταν ένα παράδειγμα, μεταξύ άλλων, εθνικής ευποιίας. Εδώ και 47 χρόνια, μετά τη 17 Νοέμβρη του ’73, έγινε κι ένα κορυφαίο παράδειγμα δημοκρατικής ευποιίας, γιατί η εξέγερσή του συμβολίζει την κορυφαία πράξη αντιστάσεως του ελληνικού λαού και ιδίως της νεολαίας, κατά της δικτατορίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου και πρόσθεσε: «Σήμερα, αυτή τη μνήμη αυτής της πράξης τιμούμε. Και στη Βουλή, αυτή τη στιγμή, με εκδηλώσεις τιμής, αλλά και εδώ, υπό την ιδιότητά μου ως προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τιμούμε αυτή τη μνήμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Τιμώντας αυτή τη μνήμη, τιμούμε ταυτόχρονα, αυτή τη χρονική περίοδο, και την αξία της ζωής, με την προσοχή που οφείλουμε να δίνουμε στην αξία της ζωής. Και πρέπει να τονίσω ότι η ζωή είναι ο φορέας της μνήμης. Χωρίς ζωή δεν υπάρχει μνήμη, χωρίς ζωή, δεν υπάρχει τιμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Το “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” αφορούσε σε μια καλύτερη ζωή. Κι ενώ τότε ο αγώνας ήταν γι’ αυτές τις αξίες και για τη λαϊκή κυριαρχία, ο αγώνας σήμερα είναι για τον φορέα αυτών των αξιών. Και κάνοντας αυτόν τον αγώνα, τιμούμε με τον δικό μας τρόπο, εμείς οι σύγχρονοι, εκείνη την κορυφαία, επαναλαμβάνω, πράξη αντίστασης κατά του δικτατορικού καθεστώτος».

«Ημέρα μνήμης για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα μας. Ημέρα τιμής για τους νεκρούς από τα τανκς της χούντας των συνταγματαρχών. Ημέρα σεβασμού στους νεκρούς του πολέμου κατά του φονικού κορωνοϊού. Ημέρα αυτοσυγκράτησης για να μην εξαπλωθεί άλλο ο ιός στην κοινωνία μας. Ημέρα λογικής για να μη θρηνήσουμε άλλα αθώα θύματα στην πατρίδα μας» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

Στη σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης στην Ολομέλεια του Σώματος.

«Ο αγώνας κατά της δικτατορίας ήταν αγώνας της Ελλάδας, αγώνας όλων των Ελλήνων, αγώνας υπερκομματικός. Μια ήταν η ιδεολογία του. Αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνας για την Ελλάδα. Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχηματισμός, καμιά πολιτική δύναμη δεν αποφάσισε, σχεδίασε η οργάνωσε την εξέγερση. Η ατομική ευθύνη, αυτή που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου, είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε όλες τις φωνές» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, και πρόσθεσε: «Συνεπώς όσοι ελάχιστοι κατά καιρούς προσπάθησαν να οικειοποιηθούν το φρόνημα του Ελληνισμού, προσβάλλουν την ίδια την ιστορία».

«Κάθε συσχέτιση της χούντας με γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο της Δημοκρατίας, είναι ανιστόρητη. Κάθε ταύτιση πρακτικών της χούντας με νόμιμες αποφάσεις της Δημοκρατίας είναι επικίνδυνη. Κάθε χρήση εκφράσεων που παραπέμπει στις πιο μαύρες σελίδες εκείνης της εποχής, αποτελεί ύβρι για την Δημοκρατία μας και τις κατακτήσεις του λαού μας» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη και πρόσθεσε: «Η μεταφορά του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” σε αποφάσεις του νόμιμου κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, προκαλεί μια επικίνδυνη σύγχυση στις νεότερες κυρίως γενιές που δεν γνώρισαν ευτυχώς χούντα. Γνώρισαν ωστόσο τα αγαθά της Δημοκρατίας και δεν πρέπει να τους εμποδίζουμε να τα εκτιμούν με επικίνδυνες και ανιστόρητες ταυτίσεις». «Αυτά τα δύο ύψιστα αγαθά, η Δημοκρατία και η υγεία, δεν είναι αντικρουόμενα. Και τα δύο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα», είπε επίσης η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η Δημοκρατία δεν μπαίνει στην καραντίνα όταν η Πολιτεία δίνει μάχη για την προστασία της ζωής. Ας τιμήσουμε, λοιπόν, αυτήν την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως θα ήθελαν εκείνοι που πραγματικά αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων και των ατομικών δικαιωμάτων. Ενωμένοι και χωρίς τους καταστροφικούς διχασμούς».

«Θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι τρία κόμματα, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από της συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες στιγμές, ένωσαν τις φωνές τους. Δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος σε αυτή την αίθουσα που να μην καταλαβαίνει ότι 400 διασωληνωμένοι και πάρα πολλοί νεκροί, δεν αφήνουν περιθώριο για μη σεβασμό των υγειονομικών κανόνων. Αν είχε καλή πρόθεση αυτή η κυβέρνηση, προτού γίνει οτιδήποτε, μπορούσε να πει “ελάτε να συνεννοηθούμε πως ακριβώς θέλουμε να τιμήσουμε την επέτειο”. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί αυτός ο αυταρχισμός», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος που παρατήρησε πως το Πολυτεχνείο «ακόμα τρομάζει κάποιους». «Το σύνθημα “ψωμί-παιδεία-ελευθερία”, θα έλεγε κανείς ότι είναι προφητικό. Το ψωμί είναι στους λίγους, η ελευθερία και η παιδεία είναι στα λευκά κολάρα και αυτή τη στιγμή το Πολυτεχνείο τρομάζει, αυτό γίνεται διότι είναι επίκαιρο όσο ποτέ» είπε ο βουλευτής.

«Η πορεία δεν είναι φετίχ» είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος, αφού υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ μεταφέρει κάθε χρόνο την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, είπε ότι σε συνθήκες μαζικότητας, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Παράλληλα όμως επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση διότι «έδωσε λάθος μήνυμα γιατί προέκρινε τη λογική του αυταρχισμού, της επίδειξης πυγμής και της όξυνσης αντί να ζητήσει πολιτική συναίνεση». «Πολλοί είναι εκείνοι που εχθρεύονται και θα ήθελαν να σβήσουν το Πολυτεχνείο από τη συλλογική μνήμη καθώς υπήρξαν και αρκετά στελέχη της ΝΔ με επιθετικές δηλώσεις, όπως υπήρξαν παλαιότερα και βουλευτές που αρνούνταν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, βουλευτές που αρνούνταν τη χούντα αλλά και βουλευτές που επιδεικτικά ανέλαβαν τον ρόλο του εμψυχωτή των επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, ως μη όφειλαν» δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έδωσε λάθος μήνυμα γιατί προέκρινε τη λογική του αυταρχισμού, της επίδειξης πυγμής και της όξυνσης αντί να ζητήσει πολιτική συναίνεση». 

«Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές δραστηριότητες που από σήμερα το πρωί έχουν ξεκινήσει σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, έξω από την αμερικανική πρεσβεία, έξω από το χώρο του ΕΑΤ ΕΣΑ που σπάσανε και σπάνε την κυβερνητική απαγόρευση» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι στις φετινές ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, το Πολυτεχνείο αποκτά σύγχρονο περιεχόμενο στην πάλη του λαού μας, για την προστασία της υγείας, για τη ζωή και τα δικαιώματά του. «Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη συνέχεια στις μάχες που καθημερινά δίνουν οι υγειονομικοί, το εργατικό λαϊκό κίνημα και η νεολαία μας και μέσα στην πανδημία» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και τόνισε ότι σύνθημα «έξω οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ», είναι και σήμερα επίκαιρο λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες προμηνύουν τραγωδίες για την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα. «Ο φετινός εορτασμός είναι φέτος διαφορετικός αλλά ήταν είναι και θα είναι αγωνιστικός διότι τα αιτήματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, δεν έχουν βρει δικαίωση» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. 

«Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση για τη διασφάλιση της δημοκρατίας» δήλωσε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία Χάιδω Ασημακοπούλου και τόνισε ότι αναγκαίο στοιχείο για την ύπαρξή της είναι η ελευθερία. «Η ελληνική νεολαία πρωτοπορεί με υψηλό φρόνημα για την προστασία της και εμφορείται από υψηλά ιδανικά προσβλέποντας σε μια δίκαιη κοινωνία», είπε η βουλευτής και τόνισε ότι η εξέγερση εκείνη ήταν η αρχή του τέλους του καθεστώτος, όμως ακολούθησε το αμερικανοκίνητο καθεστώς Ιωαννίδη, μια και οι Αμερικανοί του έδωσαν το «πράσινο φως» να προδώσει τη μαρτυρική Κύπρο. Η κα. Ασημακοπούλου κατήγγειλε δε ότι στις μέρες μας, «φαίνεται πιο πολύ από ποτέ, ο σκοτεινός ρόλος της Αμερικής εις βάρος της Ελλάδας αφού ενώ η πατρίδα μας έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με τις προκλήσεις κατά της εθνικής κυριαρχίας από την Τουρκία, οι ΗΠΑ αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Σας παρακαλώ ολόθερμα όλους σας γρηγορείτε! Έχετε το νου σας καθώς, από την προηγούμενη Παρασκευή το απόγευμα, η δημοκρατία μας κινδυνεύει σοβαρά», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία Βαρουφάκη-Χρυσοχοΐδη κατά την οποία, σύμφωνα με τον βουλευτή, ο υπουργός «προανήγγειλε συλλήψεις αν ο κ. Βαρουφάκης και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 περπατήσουν την ιστορική διαδρομή έως την αμερικανική πρεσβεία». Ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε και στη συνάντηση της διακομματικής αντιπροσωπείας, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, για την οποία ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 είπε: «Ευτυχώς την τιμή της κυβέρνησης αυτής ανέλαβε να αποκαταστήσει χθες ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος σαφέστατα μας διαβεβαίωσε ότι κάποιο λάθος θα πρέπει να έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι θα πρέπει να του ξέφυγε, γιατί μας βεβαιώνει ο ίδιος και εγγυάται προσωπικά ότι όλοι οι βουλευτές μπορούν ανά πάσα στιγμή σε όλη την επικράτεια και να κάνουν ό,τι αυτοί θεωρούν ως καθήκον τους». 

Τέλος, σε δήλωσή του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανέφερε: «Ο επετειακός εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν είναι δυνατόν να συνιστά πρόφαση για επίδειξη “επαναστατικής γυμναστικής” με διακύβευμα τη ζωή και την υγεία των πολιτών. Tιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών ως πράξη υπεράσπισης της δημοκρατίας και της ελευθερίας, από πολίτες που έθεσαν τις υψηλές αυτές αξίες και το κοινό καλό υπεράνω της προσωπικής τους ασφάλειας. Για το λόγο αυτό οφείλουμε τους αληθινούς πρωταγωνιστές αυτής της ζοφερής περιόδου να τους έχουμε ως παραδείγματα υψηλής πολιτικής ευθύνης και γνήσιου πατριωτισμού, πέρα και έξω από κάθε μικροκομματική εκμετάλλευση και κάθε απόπειρα παραχάραξης της ιστορίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης