Η γεωργική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι δύο από τις μεγάλες προκλήσεις, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και είναι στις προτεραιότητες του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Όπως εξηγεί ο βοηθός γενικός διευθυντής για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Κώστας Σταμούλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που διεξάγεται στο Μαρακές, αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.
«Αν πάρουμε σαν αρχή το 2013 και μέχρι το 2050 θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων κατά 50%. Στο παρελθόν αυτό δεν ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, ωστόσο τώρα θα είναι δυσκολότερο γιατί και η ποσότητα και η ποιότητα των φυσικών πηγών, η γη, το νερό, η βιοποικιλότητα έχουν αρχίσει και μειώνονται. Συνεπώς θα είναι δύσκολο και χρειάζεται στρατηγική να παράγουμε 50% περισσότερη τροφή από μειωμένες φυσικές πηγές», επισημαίνει ο κ. Σταμούλης.
Όπως τονίζει, «πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας, να γίνεται χρήση λιγότερου νερού και γης, λιγότερων λιπασμάτων και άλλων χημικών προϊόντων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η γεωργία θα γίνει μη βιώσιμη κι αυτό θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο μέλλον».
Η γεωργική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα δεν είναι, ωστόσο, η μόνη πρόκληση για τον FAO και την παγκόσμια κοινότητα. Εξίσου σημαντική είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. «Ένα ακόμα μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής, το οποίο προκαλεί βίαια καιρικά φαινόμενα. Το 1990 είχαμε 100 βίαια καιρικά φαινόμενα το χρόνο και τώρα έχουμε 200, τα οποία φέρνουν μεγάλη καταστροφή στη γεωργική παραγωγή, οπότε η γεωργία είναι πολύ ευμετάβλητη στην αλλαγή του κλίματος, στην αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά είναι επίσης και ο κλάδος, που μαζί με τους άλλους τομείς της παραγωγής των τροφίμων (μεταφορά, τυποποίηση, επεξεργασία των τροφίμων) συμβάλλουν στο περίπου 20-25% στην εκπομπή αερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Συνεπώς η γεωργία είναι ευάλωτη αλλά συνεισφέρει επίσης στην κλιματική αλλαγή”, λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταμούλης.
Ο FAO παρέχει βοήθεια σε επίπεδο τεχνικό και πολιτικής για τη γεωργία, την ασφάλεια των τροφίμων και για θέματα φυσικών πηγών, για όλα δηλαδή τα θέματα που άπτονται της γεωργίας, αλλά και τεχνική βοήθεια στις υπό ανάπτυξη χώρες, που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη συνδρομής. Ωστόσο, μέλη του οργανισμού είναι περίπου 190 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, όπως επισημαίνει ο κ. Σταμούλης.

«Γεωργική ανάπτυξη για μετακίνηση πληθυσμών από επιλογή και όχι από ανάγκη»

Ο βοηθός γενικός διευθυντής για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του FAO βρίσκεται στη διάσκεψη του Μαρακές, καθώς πολλά από τα ζητήματα που σχετίζονται με τη γεωργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μετακίνηση των πληθυσμών, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
«Ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών, ειδικότερα μετανάστες που έρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, φεύγουν από περιοχές που είναι αγροτικές και από την περιφέρεια. Αυτό που κάνει ο FAO είναι να βοηθάει τις κυβερνήσεις να δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης, περιφερειακής και γεωργικής, προκειμένου να μην χρειάζεται οι άνθρωποι να μεταναστεύουν επειδή είναι υποχρεωμένοι, κάτω από πίεση, αλλά μόνο ως επιλογή ενός καλύτερου μέλλοντος», επισημαίνει ο κ. Σταμούλης.
«Αυτή τη στιγμή ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες περίπου ένα δισ. άτομα, τα οποία έχουν μετακινηθεί μέσα στις ίδιες τους τις χώρες, όχι από τη μία χώρα στην άλλη. Απ’ αυτές τις ένα δισ. εσωτερικές μετακινήσεις, το 80% σχετίζεται με κάποια περιφέρεια ή αγροτική περιοχή, είτε σαν σημείο εκκίνησης είτε ως σημείο τελικού προορισμού των εσωτερικών μεταναστών. Επειδή το 75% της φτώχειας, σήμερα, στις αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκεται στην περιφέρεια και στις αγροτικές περιοχές, υπάρχει πολύ μεγάλη δυνατότητα να αναπτύξουμε αυτές τις περιοχές ώστε όχι να σταματήσει η μετανάστευση αλλά να είναι περισσότερο οργανωμένη και λιγότερο αποτέλεσμα απελπισίας. Αυτός είναι ο στόχος», υπογραμμίζει.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία και συμμετοχή της Ελλάδας στον FAO αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική συνεισφορά είναι σημαντική στα αποκαλούμενα «global products», δηλαδή στην πληροφορία, τα στοιχεία, τις δημοσιεύσεις για την παγκόσμια γεωργία «που είναι πολύ χρήσιμα γι’ αυτούς που κάνουν γεωργική πολιτική».

«Η Ελλάδα ήταν πάντα πολύ συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με τον Οργανισμό, μέλος του οποίου υπήρξε από την αρχή και συνεχίζει έως σήμερα», σημειώνει ακόμα ο κ. Σταμούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης