Η Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής Χαλκιδικής από το 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ και ξανά υποψήφιά του στις προσεχείς εκλογές, μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τις ρητές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κίνημα των Σκουριών.

• Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις Σκουριές Χαλκιδικής;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επίσημη δεσμευτική θέση για τις Σκουριές έχει εκφραστεί τόσο από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από απόφαση που πάρθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και λέει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση η καταστροφή αυτή στις Σκουριές θα σταματήσει άμεσα. Η σύμβαση με την “Ελληνικός Χρυσός” βασίζεται σε έναν νόμο που αντιβαίνει τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα σταματήσει οποιαδήποτε λοιπόν επέμβαση στις Σκουριές, θα υπάρξει προσπάθεια να συνεχιστεί η υπάρχουσα μεταλλευτική δραστηριότητα σε φθίνουσα πορεία, με σταδιακή απεξάρτηση της περιοχής από τη μεταλλευτική δραστηριότητα και αποχαρακτηρισμό της, και φυσικά από κει και πέρα μια νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση όπως αρμόζει στα ιστορικά και πολιτιστικά και φυσικά της πλεονεκτήματα».

• Σε σχέση με το εργοστάσιο στις Σκουριές, και με άλλες ιδιωτικοποιήσεις, υπάρχουν κάποιες ειλημμένες αποφάσεις μέχρι στιγμής. Αυτές σε ποιο βαθμό είναι δεσμευτικές για τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Είναι αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ότι οι νόμοι καταργούνται με νόμους. Οι δεσμευτικές αποφάσεις έχουν γίνει δεσμευτικές με νόμους, που είναι μνημονιακοί νόμοι, κι αυτούς τους νόμους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να τους καταργήσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Ο κ. Τσίπρας όμως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι στις Σκουριές θα εφαρμοστεί η νομιμότητα, χωρίς να αναφερθεί σε αλλαγή νόμων. Αυτή τη στιγμή έχουν ψηφιστεί νόμοι που καθιστούν νόμιμες αρκετές δραστηριότητες της εταιρείας και ήδη αυτή πιέζει την Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη για την εκ των υστέρων έκδοση άδειας δόμησης πριν από τις εκλογές.

«Η εταιρεία παραβιάζει και τους περιβαλλοντικούς όρους των ΜΠΕ, χωρίς να ελεγχθεί από τις αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές αρχές. Συγκεκριμένα η εταιρεία χτίζει χωρίς άδεια και μάλιστα με ξεδιάντροπα μεγάλες και μη εγκεκριμένες παρεκκλίσεις, κι ενώ δεν χορηγεί στοιχεία στην Πολεοδομία ή χορηγεί ψευδείς βεβαιώσεις, απαιτεί παρ’ όλα αυτά άδεια. Την εκ των υστέρων νομιμοποίηση των παράνομων εργασιών της εταιρείας επιχείρησε να δώσει με μια τροπολογία στον δασοκτόνο νόμο 4280/2014 η κεντρική διοίκηση, μετατρέποντας σε ad hoc πολεοδομική υπηρεσία τη Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΙΜΕΒΟ) ώστε να μπορεί να παρέχει έγκριση δόμησης κατά παρέκκλιση οποιωνδήποτε ισχυουσών διατάξεων, και η πολεοδομική υπηρεσία πιέζεται να εκδώσει την οικοδομική άδεια χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Για τη σωρεία όλων αυτών των παραβάσεων δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες και φυσικά δεν έχει τιμωρηθεί κανείς. Αντιθέτως, γινόταν με την ανοχή αν όχι την παρότρυνση των μνημονιακών κυβερνήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, θα σταματήσει αυτή την κυβερνητική αυθαιρεσία και θα εφαρμόσει, όπως υποσχέθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας τη νομιμότητα».

• Αυτή τη στιγμή στο βουνό οι εργασίες συνεχίζονται εδραιώνοντας και το εργοστάσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν σχηματίσει κυβέρνηση στις 25 του μηνός, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις εργασίες αν θέλει να μην ολοκληρωθεί η κατασκευή. Θα δοθεί προτεραιότητα άμεσων κινήσεων στο θέμα αυτό;

«Ναι, θα πρέπει να είναι άμεσες. Αυτή τη στιγμή χτίζεται το εργοστάσιο που δεν έχει κατ’ αρχήν πολεοδομική άδεια. Προσπάθησαν να τη δώσουν αλλάζοντας το πολεοδομικό πλαίσιο, αλλά ακόμα δεν έχει άδεια. Η αλλαγή έγινε με νόμο του καλοκαιριού, έναν πραγματικά δασοκτόνο νόμο. Νομίζω πως στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Περιβάλλοντος θα είναι και η κατάργηση των διατάξεων αυτού του νόμου που δημιουργεί πραγματικά πρόβλημα καταστρέφοντας τα δάση».

Η φωτογραφία είναι του iosifsk

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης