Το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τα αφρικανικά κράτη, τόσο επί διμερούς βάσεως όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, ήταν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, με θέμα τη στρατηγική της Ελλάδας στην Αφρική την προσεχή πενταετία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ως εισηγητής, καθώς και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι σχέσεις οι οποίες ουδέποτε καλλιεργήθηκαν με τα αφρικανικά παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας, αξιοποιώντας και την μακραίωνη εκεί παρουσία ελληνικής ομογένειας. Από τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν την τελευταία διετία στην Αφρική, ορισμένες, μάλιστα, με συνοδεία σημαντικών επιχειρηματικών αποστολών, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, διαπιστώθηκε, αντίστοιχα, βούληση των κρατών αυτών για ενίσχυση των σχέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, αφενός η πύκνωση εκατέρωθεν επισκέψεων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, και αφετέρου η συνέχιση πραγματοποίησης επιχειρηματικών αποστολών σε αφρικανικές χώρες, ενώ θα εξετασθεί επίσης η ενίσχυση της στελέχωσης των ελληνικών διπλωματικών αρχών στις εν λόγω χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, τονίστηκε ότι θα πρέπει προγραμματισθούν πολιτικές διαβουλεύσεις με σειρά αφρικανικών κρατών το προσεχές διάστημα, να κινητοποιηθούν ελληνικοί επιχειρηματικοί φορείς ώστε να δραστηριοποιηθούν στις χώρες αυτές, καθώς και να δοθεί έμφαση στις επαφές λαού προς λαό (people-2-people). Ως προς το τελευταίο σημείο, σημειώθηκε ότι αποτελεί θετικό γεγονός ότι η χώρα μας εξακολουθεί να παρέχει σε Αφρικανούς υποτροφίες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στρατιωτικές σχολές, πρόγραμμα το οποίο θα συνεχιστεί. Αναγνωρίστηκε, επίσης, η σημασία της συνεργασίας της Διπλωματικής Ακαδημίας με αντίστοιχες αφρικανικών χωρών προς εκπαίδευση νέων Αφρικανών διπλωματών. Ήδη είναι έτοιμο προς υπογραφή μνημόνιο συνεργασίας των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κένυας στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Αναφορικά με την αναπτυξιακή βοήθεια, σημειώθηκε ότι, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, η χώρα μας, για την περίοδο 2014-2020, παρέχει 460 εκατ. ευρώ ως αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού (ACP), με το μεγαλύτερο ποσοστό να διοχετεύεται προς την Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τ. Κουίκ: Η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει στην αδράνεια που έδειχνε, ως προς την οικονομική διπλωματική και πολιτική προσέγγιση της Υποσαχαρικής Αφρικής

Στη σημασία της πρώτης υπηρεσιακής σύσκεψης για την Υποσαχαρική Αφρική, που συγκάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών, με παρόντες όλους τους πρέσβεις των αρμοδίων διευθύνσεων και με τη συμμετοχή της υπευθύνου για την οικονομική διπλωματία αναπληρωτή υπουργού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη.

Ο κ. Κουίκ, αφού υπενθύμισε ότι στην Υποσαχάρια Αφρική «υπήρξαν χώρες – και ήταν οι περισσότερες –  όπου μέλος ελληνικής κυβέρνησης δεν εμφανίστηκε ποτέ. Υπήρξαν χώρες όπου Έλληνας υπουργός είχε να εμφανιστεί μέχρι και 46 χρόνια. Και βεβαίως δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός ότι σε Υποσαχαρικές χώρες υπήρχε ένας παντελώς ξεχασμένος Ελληνισμός», τόνισε ότι «το άνοιγμα στην Υποσαχαρική Αφρική, ξεκίνησε επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά» και αναφέρθηκε στη σημασία που είχαν οι επισκέψεις του στις χώρες αυτές επισημαίνοντας «οι επισκέψεις ήταν απόλυτα αναγκαίες, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για χώρες που ανήκουν στην Αφρικανική Ένωση και για χώρες που ανήκουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, τις οποίες δεν πρέπει να αφήνουμε έξω από τα ενδιαφέροντά μας».

Όπως εξήγησε ο κ. Κουίκ στη δήλωσή του, «με δεδομένο ότι η Αφρική και κυρίως πολλές από τις Υποσαχαρικές χώρες αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, με πολλά χρήματα που “πέφτουν” εκεί από διεθνείς οργανισμούς αλλά και οικονομικά ισχυρές χώρες, η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει στην αδράνεια που έδειχνε, ως προς την οικονομική διπλωματική και πολιτική προσέγγισή τους», προσθέτοντας ότι οι επιχειρηματικές αποστολές κατά τη θητεία του «ήταν εξαιρετικά επωφελείς για την εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών και της ελληνικής οικονομίας», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στις ελληνικές κοινότητες για τη συμβολή τους «που συνεργάστηκαν αρμονικά και με τις διπλωματικές μας αρχές».

Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο άνοιγμα Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε δύο Υποσχάριες χώρες υπογραμμίζοντας «ανάμεσα στις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς, θεωρώ πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι σε δύο ιδιαίτερα σημαντικές για τα ενδιαφέροντά μας Υποσαχαρικές χώρες θα ανοίξουν Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) που θα “δέσουν” με το Γραφείο που ήδη λειτουργεί στη Νότιο Αφρική».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης