Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου σχετικά με τη διακίνηση μαύρου χρήματος από γνωστούς επιχειρηματίες σε πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς και υφυπουργούς από το 1999 έως το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ήδη έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το περιεχόμενο των αποκαλύψεων, ενώ πλήρη ενημέρωση έχει και η Γραμματεία κατά της Διαφθοράς, της οποίας ηγείται ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις ως προς τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβουν αρμόδιοι παράγοντες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Λάδωναν» τους υπουργούς

Υπουργοί, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, υφυπουργοί και βουλευτές των κομμάτων εξουσίας, από το 1999 έως την ολοκλήρωση του ευρύτερου «πακέτου» των Ολυμπιακών, δηλαδή τουλάχιστον έως το 2006, ήταν παραλήπτες «βαλιτσών» με μαύρο χρήμα από γνωστούς ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.

Το «λάδωμα» ήταν περίπου θεσμικό, με την έννοια ότι οι «λαδιάρηδες» επιχειρηματίες βρίσκονταν στο απυρόβλητο και υπέγραφαν ακόμη και επιταγές των 500.000 ευρώ με υπογραφή «εμού του ιδίου», οι οποίες στη συνέχεια εξαργυρώνονταν από τις τράπεζες. Το «δρομολόγιο» επαναλαμβανόταν συνεχώς. Ένας πρόεδρος κατασκευαστικής εταιρείας, πολύ γνωστός και ισχυρός, είχε αναλάβει τον ρόλο της «διανομής». Ο έμπιστος οδηγός του αναλάμβανε τα περαιτέρω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν και ο επίσημος «καταμετρητής» των δεσμίδων των εκατό ευρώ. Οι δεσμίδες έφεραν τις γνωστές τραπεζικές ετικέτες. Με λίγα λόγια, το αλισβερίσι ήταν ξεκάθαρο και οι εμπλεκόμενες πλευρές αισθάνονταν απόλυτη ασφάλεια.

Όλα τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Κίτρινος Τύπος» τη Δευτέρα 13 Μαΐου. Εν αναμονή των εξελίξεων και ενώ το ρεπορτάζ τρέχει, το zougla.gr απευθύνθηκε σε πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τοποθετηθούν επί των αποκαλύψεων.

Στις 19.30 το απόγευμα παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του GR που μεταδίδεται από το κανάλι ZOOM στην Αττική, από 18 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και από το Extra tv στην Κύπρο.

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα του ελληνικού καναλιού μέσω του zougla.gr

Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

O γενικός γραμματέας Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας, μίλησε στο zougla.gr για το μείζον θέμα της διαφθοράς πολιτικών προσώπων. «Η διαπλοκή οδήγησε τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση και την ταπείνωση. Οι καταγγελίες θα πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη» τόνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο zougla.gr, τοποθετήθηκε επί του θέματος. «Εάν ο καταγγέλλων έχει όνομα και επώνυμο, θα πρέπει να κληθεί από τη Δικαιοσύνη για να εξεταστεί αυτή η υπόθεση» ανέφερε.

Την αποκάλυψη του «Κίτρινου Τύπου» σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να παρέμβει, ώστε να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα και να μην υπάρχει οποιαδήποτε αιχμή για όσους πολιτικούς δεν έχουν «αμαρτήσει».

«Είναι πολύ σημαντική η αποκάλυψη τoυ “Κίτρινου Τύπου”, αρκεί να γίνει με συγκεκριμένα ονόματα. Θα πρέπει να την πληρώσουν όσοι φταίνε και όχι το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Πρέπει να βγουν όλα στη φόρα» επεσήμανε σε δηλώσεις του στο zougla.gr ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, απαίτησε την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα επέμεινε στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

 Με τη σειρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος τόνισε ότι έφθασε η ώρα για αλλαγή του «σάπιου πολιτικού συστήματος» και αποκάλυψε πως σήμερα το πρωί κατέθεσε στην Εισαγγελία Πάτρας τα όσα αποκαλύφθηκαν στον «Κίτρινο Τύπο».

Οι αποκαλύψεις του «Κίτρινου Τύπου»

Ζωντανά στο στούντιο της εκπομπής «Κίτρινος Τύπος» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο «Γιάννης», υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι, ο οποίος μετέφερε σε βαλίτσες υπέρογκα ποσά σε υπουργούς των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο «Γιάννης», για ευνόητους λόγους, θέλησε να κρατήσει μυστική την ταυτότητά του, ωστόσο οι αποκαλύψεις στις οποίες προέβη απλώς… σοκάρουν. Μάλιστα, έπεσε και θύμα κλοπής, όταν άγνωστοι του διέρρηξαν το αυτοκίνητο και αφαίρεσαν σημαντικά στοιχεία για τις υποθέσεις.

Ο «Γιάννης» είπε ότι ο εργοδότης του τού έδινε βαλίτσες με χρήματα που προέρχονταν και από αυτόν, αλλά και από ακόμη τέσσερα ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίες προορίζονταν για πρωτοκλασάτους υπουργούς.

Όπως ανέφερε, τα χρήματα μεταφέρονταν σε δεσμίδες των 100 ευρώ σε βαλίτσες, με χαμηλότερη «αμοιβή» τα 150.000 ευρώ. Οι περισσότερες βαλίτσες που έχει μεταφέρει ταυτόχρονα είναι δύο, ενώ πολλές φορές πήγαινε επιταγές με υπογραφή «εμού του ιδίου».

Οι μίζες, όμως, δεν ξεκίνησαν επί ευρώ, αλλά και παλαιότερα «επί καθεστώτος» δραχμής. Βέβαια, τα χρήματα δεν τα εισέπρατταν οι ίδιοι οι υπουργοί, αλλά οι γραμματείς τους.

Έπειτα από σχετική ερώτηση αν μεταξύ των πολιτικών που «ευεργετήθηκαν» με «δωράκια» από τους εν λόγω επιχειρηματίες συγκαταλέγονταν και πολιτικοί από τον χώρο της Αριστεράς, ο «Γιάννης» ξεκαθάρισε πως δεν έπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή του, ούτε ο ίδιος ποτέ μετέφερε χρήματα σε αυτούς.

Διαβάστε επίσης Το βρώμικο πολιτικό χρήμα στον «Κίτρινο Τύπο», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Απριλίου 2013, 02:14

Υπέρογκα ποσά στα κόμματα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013, 01:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης