Υποτίμηση της εργασίας, υποτίμηση του περιβάλλοντος και υποτίμηση της δημόσιας περιουσίας χαρακτηρίζουν το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ανέφερε ο γραμματέας του ΜεΡα 25, Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα με αυτό.

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης το νομοσχέδιο αυτό χαρακτηρίζεται από επίθεση στα συνδικάτα, στην οργανωμένη εργατική τάξη και γενικότερα από μια προσπάθεια συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους και αναρωτήθηκε τί θα πετύχει αναπτυξιακά αυτό αφού είμαστε η μοναδική χώρα στα χρονικά του καπιταλισμού που είδαμε μια τόσο μεγάλη μείωση του εργασιακού κόστους χωρίς να υπάρχει αύξηση των εξαγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Δεν υπάρχει πιθανότητα να έχεις εξωστρέφεια όταν έχεις ένα σπασμένο τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να δανείσει ούτε καν επικερδείς επιχειρήσεις. Όταν έχεις μια τετραπλή πτώχευση δημοσίου, τραπεζών και ιδιωτικού τομέα είναι αδύνατον να επωφεληθείς ακόμη κι αυτή την ταξική επίθεση στην εργατική τάξη” σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης. Προσέθεσε, απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα πως ακόμη κι αν αυτή η προσπάθεια πετύχει “δεν θα καταφέρετε τίποτα, δεν θα υπάρξει αναπτυξιακή δυναμική γιατί ταυτόχρονα θα μειώνεται η ενεργός ζήτηση”.

Ακόμη είπε ότι απουσιάζει από το νομοσχέδιο και η λέξη “άμεσες ξένες επενδύσεις” η οποία έχει αντικατασταθεί με την λέξη “στρατηγικές επενδύσεις” κάτι που – όπως εκτίμησε – σημαίνει ότι “χάσατε την ελπίδα αυτή και την αντικαταστήσατε με την ελπίδα ότι κάποιοι θα έρθουν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία κοψοτιμής”. “Εστιάζετε στην ιδιωτικοποίηση του χώρου και της γης και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας” σημείωσε.

Σαν τρίτη αρνητική διάσταση του νομοσχεδίου ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι αφορά την υποτίμηση του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς και έφερε ως παράδειγμα τις Σκουριές και “την πριμοδότηση του λιγνίτη”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης