Μόνο με την άδεια των αμερικανικών αρχών μπορούν να αποσταλούν για να χρησιμοποιηθούν τα έγγραφα του FBI από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Αυτό ξεκαθαρίζει, σε απαντητικό της έγγραφο, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη,  μετά το αίτημα της προανακριτικής επιτροπής για τη διαβίβαση όλων των εγγράφων του FBA για την  υπόθεση της NOVARTIS.

Μετά τις βολές που δέχτηκε για το θέμα αυτό από την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, η κ. Τουλουπάκη, υπενθυμίζει με νόημα τους περιορισμούς που τίθενται με βάση τη σύμβαση δικαστικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ η οποία ισχύει από το 2009, καθιστώντας απαγορευτική τη διαρροή των στοιχείων αυτών σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελένη Τουλουπάκη ενημερώνει την επιτροπή ότι δεν μπορεί να  αποστείλει τα συγκεκριμένα έγγραφα εκτός αν εξασφαλιστεί από την επιτροπή σχετική άδεια του FBI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντηση της αναφέρει ότι τα επίμαχα έγγραφα του FBI είναι απόρρητα και περιέχουν την εξής ρήτρα: «Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο είναι  για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς.  Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας η σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών.»

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς επικαλείται μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη  σύμβαση με τις ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή του 2009, στην οποία προβλέπονται  περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εισαγγελέας χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την αποστολή των συγκεκριμένων εγγράφων χωρίς την άδεια του FBI και επισημαίνει ότι αν ικανοποιηθεί το επίμαχο αίτημα της εξεταστικής επιτροπής τότε είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ. Και αυτό  δημιουργεί τον κίνδυνο, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι μπορεί να αναζητηθούν ευθύνες από τη χώρα μας σε  διεθνές επίπεδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης