Η αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται από το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Δ. Κούρκουλα και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων, όπως του ΣΕΒ, των εμπόρων γούνας και των αγροτών της Ημαθίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα ασκεί «υπεύθυνη εξωτερική πολιτική» και έτσι συμμετέχει στις αποφάσεις, υποστήριξε στη σύσκεψη ο κ. Κούρκουλας, ενώ οι παραγωγοί και εξαγωγείς εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες των μέτρων.

Σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα που εξετάσθηκε αφορούσε στην προσπάθεια να «ανοίξουν» αγορές τρίτων χωρών μέσω της αναθεώρησης της δασμολογικής πολιτικής που εφαρμόζουν, έναντι των εισαγωγών από την Ε.Ε. Η κίνηση αυτή μπορεί να διευκολυνθεί και από το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες είδαν να διευρύνονται οι δικές τους εξαγωγικές ικανότητες προς τη ρωσική αγορά.

Αξιωματούχοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν να βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ροδακινοπαραγωγοί μετά τη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ θα έχουν συναντήσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης