Διπλή γλώσσα χρησιμοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν παρεμβαίνοντας και πάλι την Παρασκευή 14 Αυγούστου στα ζητήματα που αφορούν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από τη μία, ο πρόεδρος της Τουρκίας με το γνωστό ύφος αναφέρθηκε και πάλι χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες στην προειδοποίηση πως όποιος παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος Όρους Ρέιτς θα λάβει την πρέπουσα απάντηση.

Για άλλη μια φορά ο… άφησε πολλά υπονοούμενα χωρίς όμως να αναφερθεί σε κάτι το συγκεκριμένο. Από την άλλη, αναφέρθηκε στη συνομιλία του με την Άγκελα Μέρκελ την Πέμπτη το μεσημέρι και επισήμανε πως συμφώνησε με τη γερμανίδα καγκελάριο πως πρέπει τα προβλήματα να λυθούν με διάλογο, στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή τη λογική ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως το Όρους Ρέιτς θα εξακολουθήσει να πλέει μεταξύ των γνωστών συντεταγμένων της τουρκικής Navtex μέχρι τις 23 του μηνός. Αμέσως μετά όμως, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, από τις 23 Αυγούστου έως και τις 28 Αυγούστου, θα ήταν δυνατόν να αρχίσουν οι συνομιλίες της Άγκυρας με την Αθήνα. 

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 24ωρα που ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ως προς το project της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας. Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν δεν εξήγησε που ακριβώς θα πλεύσει το Όρους Ρέιτς από σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου έως και τις 23 Αυγούστου που λήγει η τουρκική Navtex. 

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία της Μέρκελ με τον Μητσοτάκη την Πέμπτη το απόγευμα, λέγοντας πως ελπίζει ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα έχει πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να χαμηλώσει και αυτός τους τόνους, όπως «ζήτησε και από εμάς να μαλακώσουμε τη στάση μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε κατά της Αιγύπτου, αποκαλύπτοντας ωστόσο πως οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας συνεχίζουν να συνομιλούν με τις μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου, αλλά «άλλα λένε σε εμάς και άλλα κάνει ο Σίσι διεθνώς», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Τέλος, αναφερόμενος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην απόφασή τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, ο Ερντογάν ανέφερε πως η Άγκυρα προετοιμάζεται να αποσύρει τον Πρέσβη της από το Άμπου Ντάμπι. 

Αυτά όσον αφορά στον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος σύμφωνα με την παραδοσιακή τακτική του, βαράει μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Όμως οι φίλα προσκείμενες εφημερίδες στον Πρόεδρο της Τουρκίας όπως η Yeni Safak επιμένουν στον εθνικιστικό λαϊκισμό του τουρκικού ισλαμισμού. 

Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ της Yeni Safak σχετικά με κάποιο υποθετικό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας. Η Yeni Safak έκανε χρήση ειδικού μοντάζ δείχνοντας τη Φρεγάτα Λήμνος με ζημιές στην πλώρη, αλλά το σκαρί της να… προσομοιάζει σε… καρχαρία.

Λίγο αργότερα η τουρκική εφημερίδα απέσυρε το μονταρισμένο αυτό υλικό και αρκέστηκε σε μια απλή φωτογραφία του ελληνικού πλοίου… 

Όλα αυτά δείχνουν το πόσο έντονα λειτουργεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος και της τουρκικής Προεδρίας, την ώρα που όλο και πληθαίνουν τα αδιέξοδα της τουρκικής διπλωματίας και τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης