Τη δυνατότητα ίδρυσης εδρών στο ΕΚΠΑ και το Πανεπιστημίο Μακεδονίας και τη διασύνδεσή τους με τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου εξετάζουν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την ανάπτυξη ερευνητικού έργου, την προώθηση και προβολή των γνωστικών αντικειμένων τους.

Ειδικότερα, οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. H ίδρυση της έδρας «Στρατιωτικής Ιστορίας και Γεωπολιτικής Αναλύσεως του Ελληνισμού στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, Ηρόδοτος» του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τη ΣΕΘΑ.

2. H ίδρυση έδρας «Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ, Θουκυδίδης» του Τμήματος ΔΕΣ του ΠΑ.ΜΑΚ., σε συνεργασία με την ΑΔΙΣΠΟ.

3. Οι έδρες να λειτουργήσουν για 4 έτη, με δυνατότητα ανανεώσεως από το ΓΕΕΘΑ εφόσον κριθεί επιτυχής η λειτουργία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Αίτημα για να συμπεριληφθούν αντίστοιχα με τις έδρες μαθήματα στο εκάστοτε τμήμα των δύο Πανεπιστημίων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο ενέκρινε τις παραπάνω προτάσεις δίνοντας παράλληλα την εντολή για την εκδήλωση των απαραίτητων ενεργειών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ίδρυση και λειτουργία των εδρών από το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015.

«Η πρωτοβουλία να ιδρυθούν Επώνυμες Έδρες Στρατηγικών Σπουδών και Στρατιωτικής Ιστορίας συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής επιστήμης και στην από κοινού ωφέλεια των Ενόπλων Δυνάμεων και των Πανεπιστημίων, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση των Αξιωματικών, η οποία, σε συνδυασμό με την υψηλή επαγγελματική τους κατάρτιση, εκτιμάται ότι θα έχει εποικοδομητικά αποτελέσματα, τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και την κοινωνία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης