Του Κώστα Μπετινάκη

Η δυστοκία των Τουρκοκυπρίων για τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση ήταν σύμφωνα με πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς η αιτία της κατάρρευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις ήταν η διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων«Αγκάθι» εξακολουθεί να είναι ο αριθμός των προσφύγων καθώς η αποτύπωσή του σε χάρτη θα σήμαινε ότι έπρεπε να συμπεριληφθεί η Μόρφου στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία,

Στόχος των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ήταν – όπως φάνηκε – η διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα κριτήρια του ποσοστού εδάφους και του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ στο κριτήριο που αφορά στο ποσοστό του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας υπήρξε μια διακύμανση μεταξύ 27,2% και 28,2%, ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί δεν ήταν πρόθυμος (και δεν είχε το «πράσινο φως» από την Άγκυρα) να συμφωνήσει στο να υπάρξει μια ικανοποιητική διακύμανση και σε ό,τι αφορά στον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Και αυτό επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Μόρφου θα έπρεπε να επιστραφεί στην ελληνοκυπριακή διοίκηση. Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Μόρφου η επιστροφή αφορά σε 7.500 άτομα.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο κατοχικός ηγέτης εμφανίστηκε υπέρ της συζήτησης του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη, κάτι που όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπορεί να γίνει επειδή τότε θα υπάρχει διασύνδεση της ασφάλειας με το εδαφικό.

Μπουρτζιού: Μαξιμαλιστική η στάση των Ελληνοκυπρίων – Ανεύθυνη της Ελλάδας

Ποσοστό εδάφους της τάξης του 29.2% για την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία κατέθεσε ως πρότασή της στο Μοντ Πελεράν η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία με τον Μπαρίς Μπουρτζιού να δηλώνει ότι «ήρθαμε αντιμέτωποι με υπερβολικά αιτήματα από την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία και δεν μπορούν έτσι να γίνονται διαπραγματεύσεις».

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού σε δηλώσεις του προς τους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των ατελέσφορων συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, ανέφερε: «Δεν βρήκαμε απέναντί μας επιμελή εργασία και αν έδειχναν τη μισή βούληση από αυτή που έδειξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής και η διπλωματική του ομάδα, δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ». Ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι ο ίδιος, που σε όλη του τη ζωή παλεύει για την ειρήνη, έζησε τη μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής του. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ήσυχοι τη συνείδησή τους».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ανέφερε ότι στις συνομιλίες που άρχισαν στις 7 Νοεμβρίου ήρθε έτοιμη σε πολιτικό, τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο φιλοσοφίας, με καλή πρόθεση και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να μπορέσει η διαδικασία να περάσει στο τελευταίο στάδιο. «Δυστυχώς, οι συνομιλητές μας δεν ήρθαν επαρκώς προετοιμασμένοι, ούτε πολιτικά, ούτε τεχνικά, ούτε και σε φιλοσοφικό επίπεδο».

Η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, ανέφερε ο Μπουρτζιού, ήθελε να τελειώσει με το εδαφικό. Από την άλλη η τουρκοκυπριακή προσδοκούσε ότι τα ζητήματα που είχαν απομείνει ανοιχτά στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια καθώς και τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, θα συζητούνταν στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Ένας από τους λόγους που οδήγησαν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο, διευκρίνισε, ήταν ότι «η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία κρατούσε στην “τσέπη” της ακόμη και την εκ περιτροπής προεδρία, ως ζήτημα παζαρέματος σε μια πενταμερή διάσκεψη».

Ως προς το εδαφικό, ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα «παζάρι» που είχε τον πήχη πολύ ψηλά. Μίλησε για «τακτική που φάνηκε από νωρίς», παραπέμποντας στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι δεν θα προσέλθει σε πενταμερή διάσκεψη εάν δεν ακυρωθούν οι εγγυήσεις και δεν ξεκαθαρίσει η ημερομηνία απόσυρσης του τουρκικού στρατού. «Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτε για αυτά. Είναι λογικό η Ελλάδα, σε αυτό το στάδιο των εργασιών, όταν γίνεται αυτή η διαπραγμάτευση, να θέτει τέτοιο αίτημα;» διερωτήθηκε.

Κατά τον εκπρόσωπο του κατοχικού ηγέτη, η συμπεριφορά της Ελλάδας ήταν «ανεύθυνη». Ο κ. Μπουρτζιιού είπε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «σαμπόταρε τη διπλωματική διαδικασία».

Για τα κριτήρια  του εδαφικού

Στο Μοντ Πελεράν, ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, συζητήθηκαν τα δύο από τα τρία κύρια κριτήρια του εδαφικού: Το ποσοστό εδάφους που θα έχει η κάθε πολιτεία και ο αριθμός των ατόμων που θα επιστρέψουν. Ο Aκιντζί, είπε ο εκπρόσωπός του, στο θέμα του εδάφους έδειξε πολιτικό θάρρος και ικανότητα και πρότεινε ένα ποσοστό που ήταν λογικό και υποβοηθητικό.

Στον αριθμό των ατόμων που θα επιστρέψουν ο κ. Μπουρτζιού μίλησε για «μαξιμαλιστικά αιτήματα» από την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία και είπε ότι «δεν κινήθηκε ούτε ένα χιλιοστό (από τις θέσεις της), έμειναν αμετακίνητη. Βεβαίως, αυτό δεν είναι κάτι που εμείς μπορούμε να το αποδεχθούμε. Το να θέτει ως όρο τον αριθμό στις 90.000, 12 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν, σε ποια λογική και σε ποια συνείδηση ανταποκρίνεται;».

Ανέφερε ακόμη πως ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονταν εν ζωή την περίοδο του σχεδίου Ανάν με αυτούς που βρίσκονται σήμερα εν ζωή, έχει μεγάλη διαφορά και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία προσπάθησε να φανεί ευέλικτη μέσα σε λογικά πλαίσια και μέτρα. «Ή αυτό ή εκείνο (είπε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία). Έτσι δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο πρόβλημα της Κύπρου που παραμένει άλυτο εδώ και 50 χρόνια» υποστήριξε.

«Ήρθαν λες και το εδαφικό ήταν στην “τσέπη” τους, με αυτή την αντίληψη “παζαριού” ήρθαν. Δεν είναι αυτή μια λογική σύγκλισης στις συνομιλίες» συνέχισε

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού τόνισε ότι «δεν ήρθαμε στο Μοντ Πελεράν με την αντίληψη ότι θα τελειώσουμε με το εδαφικό από το Α ως το Ω, δεν ήταν αυτή η συμφωνία».

Υπενθύμισε ότι στο σχέδιο Ανάν η τουρκοκυπριακή πολιτεία είχε υπό την κατοχή της το 28,7% του εδάφους. Παρά το ότι έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε και πολλοί έχουν δημιουργήσει τις ζωές τους στα υπό συζήτηση εδάφη «οι Τουρκοκύπριοι επέδειξαν μεγάλο θάρρος προτείνοντας ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο του σχεδίου Ανάν» σημείωσε.

«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιστρέφοντας στην Κύπρο θα κάνει με ψυχραιμία την αξιολόγηση της κατάστασης και θα τη μοιραστεί με τον κόσμο» κατέληξε ο κ. Μπουρτζιού.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, μεταδίδουν τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ.
 
Με μηνύματα στο twitter, η «προεδρία» των κατεχομένων ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα «λόγω του ότι η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία δεν εγκατέλειψε τη μαξιμαλιστική συμπεριφορά της και δεν είχε λογική προσέγγιση».

Το ίδιο tweet ανήρτησε λίγο μετά και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή που μετέδωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν δεν είχαν αποτέλεσμα «λόγω της αδιάλλακτης στάσης Ελληνοκυπρίων».

Οι τουρκικές εφημερίδες «Χουριέτ» και «Μιλλιέτ» δημοσίευσαν ως πρώτο θέμα στις ιστοσελίδες τους την είδηση της «Ανατολής» με τίτλο «Δεν βγήκε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Süddeutsche Zeitung: Ελπίδες για τον Δεκέμβριο

Στο Κυπριακό και στις διαβουλεύσεις μεταξύ Μουσταφά Ακιντζί και Νίκου Αναστασιάδη αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα υποστηρίζει: «Όσον αφορά στο εδαφικό, το βόρειο τμήμα φέρεται να κινήθηκε προς τις θέσεις του νότου. Το βόρειο τμήμα ελέγχει το 36% του νησιού αλλά εκπροσωπεί μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Ο Ακιντζί φέρεται να είναι έτοιμος να δεχθεί λιγότερο από το 30%…Ιδιαίτερα δύσκολο παραμένει ωστόσο το ερώτημα εάν και υπό ποιο καθεστώς θα μπορούσαν να παραμείνουν Τούρκοι στρατιώτες στο νησί.
Ο νότος ζητά την πλήρη αποχώρηση και επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία αναγκαιότητα.

Η τουρκική πλευρά είναι πρόθυμη να αποχωρήσει μόνο εν μέρει από το νησί και επιθυμεί μια περαιτέρω στρατιωτική παρουσία. Αυτή η διαφωνία επιβαρύνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ενώ ο ελληνοκυπριακός νότος παρουσιάζει ήδη χάρτες με τα νέα σύνορα, ο βορράς θέλει να συζητήσει το θέμα σε ένα διευρυμένο κύκλο δηλαδή με την Ελλάδα, την Τουρκία αλλά και τη Βρετανία, πρώην αποικιακή δύναμη. Αυτή η σύνοδος ενδεχομένως να γίνει τον Δεκέμβριο και πιθανώς να αποδειχθεί επιτυχής για την επανένωση».

Με πληροφορίες από philenews. ΚΥΠΕ. mignatiou.com. Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης