Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης μίλησε για τους στόχους και τις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Πρώτη προτεραιότητά του υπουργείου είναι η ενίσχυση της κτηνοτροφίας και η εξισορρόπηση του ισοζυγίου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην τόνωση των ψυχανθών οσπρίων που καλλιεργούνται, χωρίς ουσιαστικά λιπάνσεις και φυτοφάρμακα. Ένας ακόμη στόχος του υπουργείου είναι η μείωση του Φ.Π.Α. των αγροτικών εφοδίων καθώς και η έγκαιρη πληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η γεωργία ήταν ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας και πρέπει και μπορεί να ξαναγίνει. Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν και να καλύψουμε το χαμένο χρόνο, να αλλάξουμε ό, τι μπορεί και πρέπει να αλλάξει, να εφαρμόσουμε εκείνα που πρέπει να εφαρμοστούν και να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης της γεωργίας», τόνισε.

Η ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού, όχι μόνο με τις πολιτικές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και με άλλες πολιτικές όπως περιβαλλοντικές, δημόσιας ασφάλειας, τουρισμού αποτελεί μια ακόμη προτεραιότητα του υπουργείου.

Παράλληλα, εξήγησε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταστεί εφικτό να πληρωθούν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Μέσα στο καλοκαίρι τόσο η εξισωτική των κτηνοτρόφων όσο και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου,
  • Tις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτώβρη η προκαταβολή δηλ. το 50% της ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
  • Tις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκέμβρη, το υπόλοιπο 50%, δηλαδή ακόμη 1,1 δισ. ευρώ και
  • μέχρι το τέλος του έτους να εκταμιευθούν 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία και θα αξιοποιηθούν στη Γεωργία.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης