«Η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τη λιτότητα. Άντεξε έξι χρόνια ύφεσης, το ήμισυ των νέων είναι χωρίς δουλειά, ενώ 200.000 έφυγαν για κάποιο ξένο κράτος σε αναζήτηση ευκαιριών. Στο μεταξύ, οι τηλεοπτικές άδειες είναι τζάμπα, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι από τις υψηλότερες χωρών του ΝΑΤΟ, το ασφαλιστικό είναι προβληματικό, ενώ στο χώρο της υγείας παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις», αναφέρει ο Guardian σε ρεπορτάζ-αφιέρωμα για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.

Στο ρεπορτάζ, η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει τη «σφυγμομέτρηση» για τις προσεχείς εκλογές μέσω γραφημάτων, τα οποία παρουσιάζουν τον μέσο όρο του ποσοστού που θα λάβει κάθε κόμμα το βράδυ των εκλογών, τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυτοδυναμία, την επιλογή των Ελλήνων προς το ευρώ, την αύξηση της ανεργίας και του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα δύο πρώτα γραφήματα συγκεντρώνονται τα ποσοστά που έχουν λάβει τα κόμματα από τις δημοσκοπήσεις. Στους πίνακες εμφανίζονται οκτώ κόμματα εντός Βουλής, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ ( με διαφορά 4% από τη ΝΔ) και τρίτο το Ποτάμι. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου.

Στο δεύτερο γράφημα αποτυπώνεται η αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση του συνολικού ποσοστού που θα λάβουν τα -εκτός κοινοβουλίου- κόμματα με τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία σε ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τρίτος πίνακας αφορά στην υποστήριξη της Ελλάδας προς το ευρώ. Σε αυτό φαίνεται πως προ κρίσης, μόλις το 50% ήθελε το κοινό νόμισμα. Τα επόμενα χρόνια το ποσοστό υπέρ του ευρώ αυξήθηκε.

Στα δύο τελευταία γραφήματα παρουσιάζεται η πορεία της ανεργίας – με αναφορά και το μεγάλο ποσοστό των άνεργων νέων – και του χρέους.

Ο Guardian σχολιάζει ότι ακόμη και την περίοδο των μεταρρυθμίσεων δεν επιλύθηκαν σοβαρά προβλήματα όπως η διαφθορά και η φοροδιαφυγή.

Ως εκ τούτου «δεν αποτελεί έκπληξη ότι επικρατέστερος να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λέει πως θα καταργήσει τη λιτότητα και ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τα μνημόνια που έθεσε η τρόικα», καταλήγει ο Guardian.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης