«Η προστασία και η ανάδειξη του Αγίου Όρους, εκτός των άλλων αποτελεί και μείζονα αναπτυξιακή προτεραιότητα» τόνισε στο 11ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στη θεματική συνεδρία «Ειδικά ζητήματα της Αθωνικής Χερσονήσου».

«Το Άγιο Όρος, για περισσότερα από χίλια χρόνια είναι μία από τις Κιβωτούς της Ορθοδοξίας και η προσφορά του στον σύγχρονο άνθρωπο και στη διεθνή πολιτιστική κοινότητα είναι τεράστια» τόνισε ο υφυπουργός και προσέθεσε: «Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προσοχής, ενδιαφέροντος και ενίσχυσης του μοναδικού αυτού πνευματικού κέντρου ολόκληρης της οικουμένης, της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στο ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους, ως αυτοδιοίκητου μοναστικού κέντρου, τμήματος της ελληνικής επικράτειας, στην πλούσια ιστορική και πνευματική παρακαταθήκη, στη μοναδική φυσική ομορφιά και την αρχιτεκτονική, στην ευρεία επιρροή του στον ορθόδοξο κόσμο και στην παγκόσμια ακτινοβολία του.

Επισήμανε, τέλος, τον αγιορείτικο «αναλλοίωτο» τρόπο ζωής και «μια διαχειριστική πρακτική, όπου η έννοια του όρου αειφορία βρίσκει πραγματικό νόημα» και συνέχισε :

«Παρά το γεγονός ότι το ‘Αγιο Όρος αποτελεί ένα χώρο ο οποίος είναι δύσκολο να περιγραφεί με κλασσικούς όρους ανάπτυξης, εν τούτοις η προστασία και η ανάδειξη του Αγίου Όρους εκτός των άλλων, αποτελεί και μείζονα αναπτυξιακή προτεραιότητα, δεδομένου ότι το ‘Αγιο Όρος σε επίπεδο πολιτισμού – τουρισμού αποτελεί υπερεθνικό πόλο ανάπτυξης, ενώ σε επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί επίσης εθνική προτεραιότητα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή με υψηλότατο οικολογικό απόθεμα δασών, πανίδας και χλωρίδας, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζονται και οι αμιγώς παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η οικοτεχνική παραγωγή πολιτιστικών – θρησκευτικών (αγιογραφία, χειροτεχνία κ.λπ. ) και η παραγωγική εκμετάλλευση των δασών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική Πολιτεία αλλά και η Ε.Ε., τα τελευταία εικοσιπέντε τουλάχιστον χρόνια, έχει αντιληφθεί τη σημασία και την αξία του Αγίου Όρους και στηρίζουν την προσπάθεια των μοναστικών αδελφοτήτων. «Η στήριξη και η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχισθεί» είπε ο κ. Αμανατίδης. «Κύριος χαρακτήρας των παρεμβάσεων μπορεί να είναι η ποιοτική πλευρά του αγιορείτικου πολιτισμού (κειμηλιακοί θησαυροί, αρχιτεκτονήματα μεγάλης αξίας), καθώς και οι υποδομές τομέων μεγάλης έμμεσης και άμεσης αξίας, όπως ενέργεια, περιβάλλον, κοινές υποδομές, με μεσομακροπρόθεσμο αναπτυξιακό όφελος για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της χώρας ευρύτερα».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην υλοποίηση του έργου της «Αθωνικής ψηφιακής κιβωτού», «έργο εθνικής σημασίας, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με ύψος χρηματοδότησης 9.500.000 ευρώ» – που βρίσκεται στο 70% της υλοποίησής του, και συμπλήρωσε ότι το αρχείο θα περιλαμβάνει δύο εκατομμύρια ψηφιακές λήψεις (200.000 έγγραφα, 3.000 χειρόγραφα, 1.500 παλαίτυπα και 18.000 τεκμήρια, φορητές εικόνες και αντικείμενα – κειμήλια). Σημείωσε δε, ότι οι δυνατότητες αξιοποίησης αυτού του ψηφιακού αρχείου είναι πολλαπλές, για «ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, ιεραποστολικούς και προσκυνηματικούς σκοπούς, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, προβολή και περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε σε έργα που έχουν ολοκληρωθεί, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, στα τέλη του 2015, με κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2013) προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, οι συντηρήσεις, αναστηλώσεις μονών, κτιρίων, ανανέωση εξοπλισμού, κ.ά. από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού, 2,1 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται σταδιακά κάθε χρόνο από το 2014 – το 2017 διατέθηκαν 300.000 ευρώ – και άλλα έργα, όπως η ολοκλήρωση του Νέου Κέντρου Υγείας στις Καρυές και του κτιρίου Διοίκησης, η αναβάθμιση του λιμενικού τμήματος σε λιμεναρχείο, η ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων περιβαλλοντικής διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 7 εκ. ευρώ, η βελτίωση του κεντρικού άξονα Δάφνης-Καρυών-Ιβήρων, έργα για την ασφάλεια των μοναχών και των προσκυνητών, κ.ά..

Πρόσθεσε, ότι από τις δράσεις συνολικού ύψους 11,87 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 (ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η ΠΚΜ), δύο έχουν ενταχθεί, ενώ «οι υπόλοιπες δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα».

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι παρεμβάσεις αυτές θα συμβάλουν «στην ανάδειξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ τουρισμού-πολιτισμού», στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού», «στην ενίσχυση και ανάδειξη του Αγίου Όρους ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (έχει εγγραφεί στον κατάλογο της Unesco (Word Heritage List 454)», στη διατήρηση και ανάδειξη «των γενετικών πόρων των δασικών οικοσυστημάτων και των τοπίων», στην «πρόληψη, έγκαιρη αντιμετώπιση και αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, ασθένειες, πλημμύρες)», στην «αειφορική διαχείριση» των δασικών οικοσυστημάτων, κ.ά..

«Με σκληρή και συστηματική εργασία και με βάση τις αρχές που με εξαιρετική αποτελεσματικότητα έχουμε εφαρμόσει στις μέχρι τώρα παρεμβάσεις μας, πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε» είπα ο υφυπουργός.

Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά, μητροπολίτες, εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Π. Σγουρίδης, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Κ. Ιγγλέζη, Γ. Λαζαρίδης, Κ.Ζουράρις, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, δήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί, κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης