του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δραματικούς τόνους συνεχίζεται η ατέρμονη διαδικασία διαπραγμάτευσης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καλείται να λάβει τις επόμενες λίγες ημέρες τις πλέον δύσκολες αποφάσεις της 4μηνης θητείας του.

Χθες, μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενδεικτικό του δραματικού κλίματος που επικρατεί.

Κυβερνητικοί κύκλοι, αναφερόμενοι στην τηλεδιάσκεψη, τόνισαν ότι η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, τους εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, τους εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία, αφού δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που διεξήχθη τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος, αναφέρει η ελληνική πλευρά, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, «λάδι στη φωτιά» έρχεται να ρίξει δημοσίευμα του «Guardian», το οποίο υποστηρίζει ότι η Αθήνα εξέπεμψε μήνυμα προς το ΔΝΤ ότι δεν θα αποπληρώσει σήμερα τη δόση των 300 εκατ. ευρώ, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά αντιθέτως πρότεινε την εφάπαξ καταβολή των τεσσάρων δόσεων στα τέλη Ιουνίου. Σε διεθνές επίπεδο η ενέργεια αυτή εκλαμβάνεται ως άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί το σκληρό πακέτο των μέτρων που προτείνουν οι δανειστές.

Η αποτυχία να καταλήξουν σε συμφωνία στις Βρυξέλλες, στο ραντεβού της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τους Γιούνκερ – Ντάισελμπλουμ, ήταν μια πρώτη ένδειξη των δυσκολιών. Η αποκάλυψη του περιεχομένου τόσο των ελληνικών προτάσεων όσο και αυτών από την πλευρά των δανειστών βάρυνε και άλλο το κλίμα εντός και εκτός Ελλάδος.

Σε μια κίνηση τακτικής, ο πρωθυπουργός προκάλεσε για σήμερα το απόγευμα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση-ενημέρωση στη Βουλή. Θέλοντας να ενημερώσει τα κόμματα -κάποιοι υποστηρίζουν ότι επιθυμεί να μετακυλήσει και μέρος της ευθύνης- θα καλέσει τους εκπροσώπους τους να πάρουν θέση επί των προτάσεων Αθήνας-πιστωτών. Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή δεν αρκεί για να «καταλαγιάσει» το βαρύ σκηνικό που στήνεται.

Οι φήμες ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης διαψεύδονται, ωστόσο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μιλούν καθημερινά και πιο ανοικτά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η αντιπολίτευση αναμένεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατηγορώντας την ότι φέρνει νέα επώδυνα μέτρα φορολογίας.

Επιπλέον, στο εσωκομματικό μέτωπο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει απέναντί του σχεδόν όλο τον ΣΥΡΙΖΑ: τους μεν που ζητούν συμφωνία, έστω και μέτρια, και τους δε που απαιτούν ρήξη. Η απόκλιση από τις «κόκκινες γραμμές» είναι προφανής, το θέμα είναι σε ποιο βαθμό θα έρθει και με ποιο εσωτερικό πολιτικό κόστος.

Όπως διεφάνη από την ελληνική πρόταση, είναι σαφές ότι τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση συμφωνίας θα είναι επώδυνα.

Η ρευστότητα του ελληνικού κράτους είναι στο τέλος της, η τετράμηνη παράταση λήγει σε 25 ημέρες (τέλος Ιουνίου) και είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε και για τους δανειστές.

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Τα μέτρα που προτείνουν θεσμοί και κυβέρνηση

Απέρριψε την πρόταση των δανειστών ο Τσίπρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης