Η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά παραβρέθηκε, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, στην ειδική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα θύματα των Γενοκτονιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί η ομιλία της ΥΦΕΘΑ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά:

«Η Γενοκτονία των Ποντίων, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, η Γενοκτονία των Αρμενίων, οι πόλεμοι για τα οικονομικά συμφέροντα και η προσπάθεια ξεριζωμού οποιοδήποτε στοιχείου δεν είναι αρεστό στον καλπάζοντα φονταμενταλισμό των διαφόρων ιδεολογικών προσήμων, αποτελούν δυστυχώς πιο χαρακτηριστικά γεγονότα της πρόσφατης Παγκόσμιας Ιστορίας.

Οι Έλληνες είχαμε την ατυχία να νιώσουμε και να βιώσουμε αυτά τα γεγονότα που αποτέλεσαν πρωτοφανή εγκλήματα σε βάρος της Ανθρωπότητας. Οι αποτρόπαιες γενοκτονίες των Ασσυρίων και των Αρμενίων που διοργανώθηκαν από το τουρκικό κράτος, επαναλήφθηκαν σε βάρος των Ποντίων Ελλήνων, που ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες μας στον Πόντο. Και η εξωφρενική αγριότητα ενός οργανωμένου εγκλήματος μας σημάδεψε, ξανά, στην τραγική καταστροφή της Σμύρνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ολοκαύτωμα που διοργάνωσαν οι Ναζιστές, έγινε σε βάρος χιλιάδων Εβραίων γειτόνων και συμπολιτών μας. Οι πληγές που κουβαλάει ειδικά η Θεσσαλονίκη από τότε, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν έκλεισαν μέχρι σήμερα. Και δυστυχώς αυτό το έγκλημα επαναλήφθηκε στα πολλαπλά μικρά ολοκαυτώματα χωριών και οικισμών σε όλη την Ελλάδα, που οργανώθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής. Όλα αυτά οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες απλούς ανθρώπους, που τόλμησαν να υποστηρίξουν τη ξεχωριστή τους ταυτότητα απέναντι σε ένα καθεστώς εξουσίας που επιβαλλόταν μέσω της βίας και της ισοπέδωσης.

Για αυτούς τους λόγους, οι Έλληνες είμαστε βαθιά ευαισθητοποιημένοι απέναντι στον ρατσισμό, στον φασισμό και στον φονταμενταλισμό, και θα στεκόμαστε, με όλες τις δυνάμεις μας, απέναντι σε κάθε ιδεολογική ακρότητα που απαιτεί τη βία, την απειλή και τον θάνατο συνανθρώπων μας.

Κυρίες και κύριοι, σήμερα, δυστυχώς, ο βίαιος ξεριζωμός κάθε θρησκευτικού και εθνικού στοιχείου που δεν ταιριάζει με τον φονταμενταλισμό ορισμένων ομάδων τοπικής εξουσίας, συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή και μεταδίδεται μέσω της Διεθνούς Τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Με αυξανόμενη ένταση, χτυπάει ξανά τις πόρτες της Ελλάδας αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Τα γεγονότα βέβαια είναι ένα σύμπτωμα και όχι η αιτία του φαινομένου. Τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα. Όποια και αν είναι όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ως Ελληνίδα πολίτης και ως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και ικανή να τα αντιμετωπίσει και να εξοστρακίσει αποφασιστικά κάθε σκοτεινή δύναμη που απειλεί την ελευθερία και τη ζωή των συνανθρώπων μας. Με αυστηρή προσήλωση στα ιδανικά της Δημοκρατίας και με σεβασμό και αγάπη για τον Συνάνθρωπο, όπως κηρύττει η Ορθόδοξη Πίστη, η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση και την ισχύ να την εφαρμόσει.

Θα βρισκόμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, αλλά και απέναντι σε κάθε εγκληματικό στοιχείο που θα απειλήσει τη ζωή, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση των συνανθρώπων μας. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτός είναι ο διαχρονικός ρόλος των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτόν τον τόπο, ο διαχρονικός ρόλος των Ελλήνων. Και θα τιμήσουμε αυτόν τον ρόλο.

Φίλοι και φίλες, η σημαντικότερη προτεραιότητα είναι, βέβαια, η προσεκτική και σε βάθος μελέτη των ιστορικών γεγονότων και η διασαφήνιση των καταστάσεων που τα διαμόρφωσαν. Η μελέτη, δηλαδή, των φαινομένων, στο επίπεδο της επιστημονικής ανάλυσης, αλλά και στο επίπεδο της πολιτικής, που διαμορφώνουμε με τις επιλογές μας στο πεδίο της καθημερινότητας. Οφείλουμε να καταλάβουμε τις ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν στην ακρότητα των γενοκτονιών και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να τις χτυπήσουμε στη ρίζα τους.

Πέρα από τις ευθύνες των ομάδων εξουσίας που αποτέλεσαν τους άμεσους ηθικούς αυτουργούς των Γενοκτονιών, είναι εύκολο να εντοπίσουμε ότι κυρίαρχοι παράγοντες που τα επέτρεψαν να συμβούν, ήταν επίσης, η έλλειψη ουσιαστικής και ανθρωπιστικής παιδείας, και η έλλειψη Δικαιοσύνης και Ελευθερίας στο επίπεδο των κοινωνιών στις οποίες εμφανίστηκαν. Οι ελλείψεις στην Δημοκρατίας και η κοινωνική περιχαράκωση που προκαλούν, πυροδοτούν γύρω τους μια αλυσιδωτή αντίδραση, που αργά ή γρήγορα μετατρέπεται σε μίσος, βία και συγκρούσεις κοινωνικών ομάδων. Αυτές με τη σειρά τους επιτρέπουν την άνοδο της εγκληματικότητας και την τρομοκρατία.

Αν θέλουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, η Δημοκρατία, η Ισονομία και η Παιδεία, είναι βασικές έννοιες που οφείλουμε να προωθούμε και να διδάσκουμε. Μόνο μέσα από την ουσιαστική εφαρμογή τους, απομακρύνεται η μισαλλοδοξία και χτυπιέται το μίσος στη ρίζα του.

Στο πλαίσιο αυτό, η προστασία της Ιστορικής Μνήμης και η διαφύλαξη των αρχών του Πολιτισμού, είναι και θα παραμείνουν το υψηλότερο προσωπικό και εθνικό μας χρέος, καθώς αποτελούν προϋπόθεση αλληλοσεβασμού και ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων και των λαών.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Ειρήνη και την Ελευθερία των λαών, και πυλώνας δίκαιης ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με σεβασμό απέναντι στους λαούς της περιοχής και στους γείτονες, εργαζόμαστε για την αξιοπρέπεια, τον αλληλοσεβασμό και την κατοχύρωση του διεθνούς δικαίου.

Κλείνω συγχαίροντας και τιμώντας τους διοργανωτές της εκδήλωσης, που μας δίνουν την ευκαιρία να προστατεύσουμε τη μνήμη και να αναζητούμε τις αιτίες. Συγχαίρω το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τους ομιλητές, και φυσικά όλους τους συμμετέχοντες φίλους και συμπολίτες.

Δηλώνω για ακόμη μια φορά, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων, των Εβραίων και όλων των συνανθρώπων μας, και θα παραμείνουμε μάρτυρες του εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος τους. Σας διαβεβαιώνω ότι εγώ προσωπικά, ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, και όλα τα μέλη της κυβέρνησης, θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Καταδικάζουμε την οργανωμένη βία, απ’ όπου και αν εκπορεύεται, και δηλώνουμε ότι η βία είναι ο κύριος εχθρός των λαών.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης