Η Κομισιόν «καθαρίζει» τον Αβραμόπουλο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, 09:24
Η Κομισιόν «καθαρίζει» τον Αβραμόπουλο

Ο πρώην επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο καθώς ήταν μέλος της ΜΚΟ Fighting Impunity που σχετίζεται με το Qatargate, συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της συμμετοχής του και δεν επικοινώνησε με κανέναν αξιωματούχο της Επιτροπής, όπως πληροφορήθηκε η EURACTIV.

Ο Αβραμόπουλος ήταν επίτιμο μέλος της ΜΚΟ Fighting Impunity, της οποίας ηγείται ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως εγκέφαλος πίσω από το Qatargate. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη ΜΚΟ.

Η συμμετοχή του εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας τον Δεκέμβριο του 2020.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο Αβραμόπουλος πληρώθηκε 60.000 ευρώ για ένα έτος (5.000 ευρώ μηνιαίως) για να προωθήσει τις θέσεις της ΜΚΟ σε δύο συνέδρια. Ο «μισθός» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σχετικά με τον ρόλο του στη ΜΚΟ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τότε εσωτερική διαδικασία για να εξακριβώσει ότι τηρούσε τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στην άδεια, μεταξύ των οποίων και ότι δεν έπρεπε να επικοινωνεί με το προσωπικό της Επιτροπής για λογαριασμό της ΜΚΟ.

Πηγή προσκείμενη στο θέμα δήλωσε στη EURACTIV ότι μετά από εσωτερική διαδικασία, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Αβραμόπουλος συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς.

Παρόλο που αυτό αποτελεί ανακούφιση για τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ, η νέα κατάθεση του Παντσέρι στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τις βελγικές δικαστικές αρχές να ρίξει φως στο σκάνδαλο με αντάλλαγμα μια ηπιότερη ποινή εκκρεμεί.

«Κανείς δεν γνωρίζει ποια άλλα ονόματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο θα αναφέρει ο Παντσέρι», δήλωσε άλλη πηγή στη EURACTIV.

Ο Αβραμόπουλος έχει δηλώσει ότι αν και ήταν μέλος της ΜΚΟ, δεν γνώριζε για τις παράνομες δραστηριότητες του Παντσέρι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος – ο οποίος εκπροσωπεί τη φυλακισμένη ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή – ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο Παντσέρι θα δώσει και άλλα «ελληνικά ονόματα».

«Δεν αποκλείω τίποτα», είπε ο Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας ότι ο Παντσέρι είναι αναξιόπιστος, καθώς το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βγάλει την οικογένειά του από το κάδρο του Qatargate.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, 09:27