Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Η έλλειψη δράσης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, σύμφωνα με την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδίως όσον αφορά «το δικαίωμα στη ζωή, την ανάπτυξη, την υγεία και ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση, το βιοτικό επίπεδο και την προστασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση της Γαλλίδας βουλευτή των Φιλελευθέρων Jennifer De Temmerman, που εγκρίθηκε από την επιτροπή, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τη UNICEF, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές που εκτίθενται σε πολύ υψηλό κίνδυνο επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να σκοτώσει επιπλέον 250.000 παιδιά κάθε χρόνο από τώρα έως το 2100.

Προκειμένου να διατηρηθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των γενεών, η επιτροπή έχει κάνει μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη με βάση τις διαβουλεύσεις της με τα παιδιά.

Κάλεσε τα κράτη, ειδικότερα, να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα δικαιώματα των παιδιών, όπως ορίζονται , στη Συμφωνία του Παρισιού και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. και να εδραιώσει το ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα υγιές, καθαρό, ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον μέσω εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών νομικών πράξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτροπή ενθάρρυνε επίσης τα κράτη να δώσουν προτεραιότητα στις πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που ευνοούν την ανθεκτικότητα των παιδιών στην κλιματική αλλαγή και σε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας τους, μεταξύ άλλων μέσω της «ανάπτυξης ανθεκτικών και πράσινων υποδομών στα σχολεία».

Η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, θα πρέπει να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, και να αναγνωριστούν τα παιδιά ως «παράγοντες αλλαγής στην κλιματική κρίση», με τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων και την προώθηση της συμμετοχής τους μέσω της δημιουργίας μηχανισμών διαβούλευσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης