Την άποψη ότι «η καλή νομοθεσία και κωδικοποίησή της κατοχυρώνει το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών», εξέφρασε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην εισήγησή της στη δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Κωδικοποίηση και την Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας (ΕΣΚΑΕΝ).

Μιλώντας ως πρόεδρος του ΕΣΚΑΕΝ η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ειδικότερα ότι η κωδικοποίηση της Νομοθεσίας είναι κρίσιμη για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών, τη διευκόλυνση των διοικητικών οργάνων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, την ευχερέστερη επικράτηση των αρχών της νομιμότητας και της ασφάλειας δικαίου, καθώς και την εμπέδωση της αρχής του κράτους δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΕΣΚΑΕΝ συστάθηκε το 2016, με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας.

Η υπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Εθνική Στρατηγική αποβλέπει στην εφαρμογή του Κράτους Δικαίου και των Αρχών Καλής Νομοθέτησης και ειδικότερα στην αρχή της ασφάλειας του Δικαίου, της προβλεψιμότητα της Διοικητικής Δράσης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών.

Ως βασικές κατευθύνσεις, η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στη δημιουργία ενιαίου πλαισίου πρόσβασης στο σύνολο της Νομοθεσίας, στη διασφάλιση της αρχής της ανοιχτής διάθεσης και των ανοιχτών προτύπων για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο σύνολο της Νομοθεσίας και στη διαρκή καλή νομοθέτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι στο ΕΣΚΑΕΝ συμμετέχουν επίσης οι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης, Ακρίτας Καϊδατζής, της Βουλής, Κωνσταντίνος Αθανασίου, του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιος Σάρλης και του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, η αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Μεταξία Ανδροβιτσανέα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτριο Βερβεσό, καθώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης