Η κακοποίηση ζώων ταυτίζεται με την κακοποίηση στον άνθρωπο και κυρίως στα παιδιά, αλλά και με την βίαιη επιβολή ισχύος προς τον αδύναμο και τον διαφορετικό, υπογράμμισε η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη σε ομιλία της κατά την έναρξη ημερίδας της ΕΛΑΣ για την προστασία των ζώων, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η υπουργός, τόνισε ότι «έχουμε κοινωνική και πολιτική υποχρέωση να διαπαιδαγωγήσουμε και να διαπαιδαγωγηθούμε στην κατεύθυνση πως η κακοποίηση των ζώων εμπεριέχει ταπεινά κι αποτρόπαια χαρακτηριστικά, που δεν είναι συμβατά και ανεκτά για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας». Την ίδια θέση διατύπωσε και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, η οποία τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τα ζώα και αναφέρθηκε στο έργο της Αστυνομίας υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μόνο κατασταλτικό, αλλά έχει ως σκοπό την προστασία όλων και φυσικά και των ζώων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεσήμανε ακόμα ότι εκδηλώσεις σαν την σημερινή ημερίδα αποτελεί το καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας και συμπλήρωσε ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν επίσης πολύ καλή δουλειά.

Η κ. Γεροβασίλη εξήρε το κοινωνικό έργο της Αστυνομίας και την πρωτοβουλία της για την διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας, επισημαίνοντας ότι «απαντάει σ’ ένα βαθμό και σε όσους επιφυλάσσουν για τους ανθρώπους που υπηρετούν στο Αστυνομικό Σώμα τον μονοθεματικό ρόλο του οργάνου καταστολής. Είτε για μικροπολιτικούς λόγους, είτε από ιδεολογικές αγκυλώσεις, είτε επειδή το μοντέλο κοινωνίας που επιθυμούν είναι στρεβλό κι αντιδημοκρατικό».

Και συμπλήρωσε: «Εμείς θέλουμε να υπογραμμίσουμε και να καταδείξουμε πως η Αστυνομία έχει κοινωνική αποστολή και ανθρωποκεντρικό ρόλο, το να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, στην υπηρεσία του, να δίνει περιεχόμενο στην ασφάλειά του και να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητάς του. Με επάρκεια, συνειδητοποίηση και ευσυνειδησία απ’ την πλευρά των ανθρώπων της. Έτσι μόνο εδραιώνεται σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα για την θέση της στο θέμα της προστασίας των ζώων, η Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Η πρόκληση πόνου στα ζώα, ο περιορισμός του ζωτικού τους χώρου και των λειτουργιών τους, η άσκηση βίας, σε πιο ακραίες περιπτώσεις η αίσθηση απόλυτου δικαιώματος στη ζωή ή τον θάνατό τους, επειδή νιώθουμε πως μας ενοχλούν, επειδή δεν τα ανεχόμαστε κοντά μας, επειδή τα φοβόμαστε, επειδή δεν μας κάνουν τη δουλειά που φανταζόμασταν, επειδή μπορούμε, επειδή “απλά” είναι ζώα κι εμείς αισθανόμαστε ισχυρότεροι και ανώτεροι στην κλίμακα του ζωικού βασιλείου, είναι ακριβώς ίδιο πράγμα με τη βίαιη επιβολή ισχύος, προς τον αδύναμο, προς τον διαφορετικό, προς κάποιον που δεν έχει τρόπο να αντιδράσει, να ενημερώσει, ή να διαμαρτυρηθεί. Πιστεύω πως οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα της κακοποίησης των ζώων με τέτοιους όρους».

Η ημερίδα που διοργανώνει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ με θέμα «ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ζώων», πραγματοποιείται αυτή την ώρα και μέχρι τις 15.00 μετά το μεσημέρι στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Ριζάρη 2 & Λ. Βασιλίσσης Σοφίας).

Εισηγητές είναι η αρμόδια εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, συνήγοροι του Πολίτη, αξιωματικός της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η πρόεδρος του Συλλόγου «Ιππόθεσις», η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος.

Στην Ημερίδα έχουν κληθεί η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, η περιφερειάρχης Αττικής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, οι δήμαρχοι της Αττικής και εκπρόσωποι φιλοζωικών Συλλόγων και Οργανώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης