Πεπεισμένος ότι το νέο νομοσχέδιο θα κάνει τον αθλητισμό δυνατότερο, καλύτερο και θα τον θωρακίσει απέναντι στη διαφθορά, εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Παράλληλα, ο κ.Γερουλάνος έκανε ειδική μνεία στην αυστηροποίηση των ποινών, ενώ όσον αφορά το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου ξεκαθάρισε τη θέση της Πολιτείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το αυτοδιοίκητο τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπογράμμισε τον αποφασιστικό ρόλο που θα έχουν, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα αντιμετωπιστούν δραστικά τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον αθλητισμό.

Ο κ. Γερουλάνος έκανε ειδική αναφορά και στο γεγονός ότι, όταν οι ελληνικές ομάδες αγωνίζονται στην Ευρώπη, αλλάζει η συμπεριφορά των οπαδών τους, ενώ επισήμανε πως η Πολιτεία θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό αθλητισμό, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως δεν θα δεχθεί καμία απειλή.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο κ.Γερουλάνος ανέφερε ότι το 2011 ήταν η καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα, αφού σημειώθηκε αύξηση 20% σε όσους επισκέφθηκαν το Αιγαίο και 10% σε όσους ήρθαν γενικότερα στη χώρα μας. «Εάν δεν αναγνωρίσουμε τι έγινε, δεν θα βγούμε από τη μιζέρια. Και εάν δεν βγούμε από τη μιζέρια, δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπεύθυνος του τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, Σάββας Εμινίδης, αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση των “στημένων αγώνων”, τόνισε ότι δεν έκλεισε αυτό το θέμα με την προφυλάκιση των εμπλεκομένων, ούτε “έστησαν” μόνοι τους τα ματς, όπως είπε. «Να μην υπάρξει κουκούλωμα, γιατί η κοινωνία θέλει να δει χτύπημα στη ρίζα του κακού», πρόσθεσε, ενώ σχετικά με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό επισήμανε πως πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό θέμα για την Πολιτεία.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ιωαννίδης, υπογράμμισε αρχικά ότι ο αθλητισμός πάσχει και συρρικνώνεται, με τα ερασιτεχνικά σωματεία να βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής δραστηριοτήτων.

Ακόμη, τόνισε ότι θα πρέπει να καταρτιστεί ένας κώδικας δεοντολογίας στα ΜΜΕ, ώστε κάποια από αυτά να μην “ηλεκτρίζουν” την ατμόσφαιρα πριν από αγώνες, ενώ στη συνέχεια ζήτησε να μπει ένα όριο στους δανεικούς παίκτες που μπορεί να πάρει μία ομάδα και να διευκρινίζεται εάν θα μπορούν να αγωνίζονται κόντρα στο σύλλογο που τους έχει παραχωρήσει.

Οσον αφορά τον αριθμό μελών Ομοσπονδιών, υποστήριξε πως όσα περισσότερα είναι τόσο μεγαλύτερη διαφάνεια θα υπάρχει. Ο κ.Ιωαννίδης επισήμανε επίσης ότι είναι σωστή η διάταξη με την οποία οι Ανώνυμες Εταιρίες θα έχουν την ευθύνη για τις Λέσχες Φιλάθλων.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, υπογράμμισε ότι με αυτό το νομοσχέδιο η Πολιτεία προσπαθεί να βάλει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ενώ πρόσθεσε πως με τα μέτρα που λαμβάνονται δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

Οσον αφορά τον υπεύθυνο Αθλητισμού του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργο Ανατολάκη, τάχθηκε εναντίον των βασικότερων διατάξεων του νομοσχεδίου, ενώ χαρακτήρισε ως «φωτογραφική» τη διάταξη που επιτρέπει σε ξένους επενδυτές να μπορούν να αγοράσουν ΠΑΕ. Παράλληλα, ο κ.Ανατολάκης ζήτησε να δοθεί απάντηση από την κυβέρνηση «σχετικά με το πώς θα γίνεται ο έλεγχος και ποιες εγγυήσεις θα δοθούν ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα φύγουν οι επενδυτές».

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, με την παρουσία εκπροσώπων φορέων του αθλητισμού.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης