«Δεν είναι δίκαιο το βάρος του μεταναστευτικού να το σηκώνουν μια χούφτα χωρών. Αυτή η κατάσταση πρέπει ν’ αλλάξει, επιβάλλεται ν’ αλλάξει» ανέφερε ο γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τουρμπγέρν Γιάγκλαντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης σημείωσε ότι η Ελλάδα σεβάστηκε στην πράξη τα ανθρώπινα δικαιώματα και το απέδειξε στο θέμα του μεταναστευτικού, παρά τα μέτρα λιτότητας, που βάρυναν την ελληνική κοινωνία για αρκετά χρόνια: «Περάσατε μία περίοδο πολύ λιτή, κατά την οποία αισθανθήκατε έντονη την ένταση και την πίεση, την οποία υπέστη το σύνολο των πολιτών της χώρας σας, διότι υπήρξαν προγράμματα διάσωσης, εφαρμόστηκε πολιτική λιτότητας, αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της μετανάστευσης. Παρά αυτές τις δυσκολίες, πάντως, η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση και απαρέγκλιτα έδειξε τον δέοντα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σεβάστηκε την αντίστοιχη συνθήκη, την ευρωπαϊκή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό το επέδειξε με όρους πρακτικούς. Στην πράξη, λοιπόν, εφήρμοσε τον σεβασμό, εφήρμοσε τα δικαιώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τα κοινωνικά δικαιώματα, ο κ. Γιάγκλαντ τόνισε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε αναθεώρηση του σχετικού Χάρτη και επικύρωσε, μεταξύ άλλων, τη Συνθήκη, γεγονός που δεν έπραξαν κάποια άλλα, πιο πλούσια κράτη. «Παρά την λιτότητα, παρά το άχθος της λιτότητας, μεταξύ άλλων, εσείς προχωρώντας στην επικύρωση συλλογικές καταγγελίες» επισήμανε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε για ακόμη μία φορά τον κορυφαίο ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο και τόνισε τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, υποστήριξε ότι στο ζήτημα του προσφυγικού δίνουμε καθημερινά όλοι μας εξετάσεις, όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπενθύμισε ότι είναι τιμή για μία χώρα να αποτελεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά έχει και υποχρεώσεις και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν ορισμένοι εταίροι μας. «Μία από αυτές είναι ο σεβασμός του ανθρώπου. Και πρέπει να κατανοήσουν ορισμένοι εταίροι μας πως δεν είναι δυνατόν να παραβιάζουν με τέτοιο τρόπο τα δικαιώματα του ανθρώπου στο πρόσωπο των προσφύγων και να θεωρούν ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς κυρώσεις. Υπάρχουν κυρώσεις και οι κυρώσεις αυτές είναι για να παραδειγματιστούν όλοι ως προς το ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, είμαστε εδώ -και όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον Κόσμο- για να υπερασπισθούμε τον άνθρωπο και, μέσα από τον άνθρωπο, τον πολιτισμό μας» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι ενόψει των ευρωεκλογών οφείλουμε να δούμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κοινωνικό κράτος από τα μορφώματα λαϊκισμού και νεοναζισμού, που στοχεύουν τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού κράτους, μέσω τις διεύρυνσης των ανισοτήτων, και να ενισχύσουμε την κανονιστική ισχύ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης