Πρόθυμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά, εμφανίζεται η Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ, τόσο το βράδυ του Σαββάτου, όσο και νωρίτερα σήμερα σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και την πρόθεση της Γερμανίας να συνδράμει την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά. Ο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ι πρόσφυγες είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές πρόκειται για μια θετική κίνηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύει όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αλλά αντιθέτως επαναφέρει στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και της ανακούφισης των χωρών πρώτης υποδοχής ενόψει και των προτάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής για το κοινό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Απογοητευμένος ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας από την αυστριακή στάση για τους πρόσφυγες της Μόριας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ότι είναι βαθιά απογοητευμένος από την άρνηση της Αυστρίας να δεχθεί όπως η Γερμανία, πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά.

«Είμαι διπλά απογοητευμένος. Αφενός, επειδή η Αυστρία δεν στέλνει καν ένα συμβολικό μήνυμα – αν και η ίδια η χώρα ωφελείται τόσο πολύ από την Ευρώπη  και αφετέρου, διότι θα ήταν μια κίνηση η οποία θα συμβόλιζε τη μετάβαση από μια πολύ άκαμπτη βασική αρχή σε περισσότερη εγκαρδιότητα», δήλωσε σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU στο τοπικό κοινοβούλιο του Μονάχου.

Επιπλέον, ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός επέκρινε τους Πράσινους: «Θα έπρεπε να έχουν  επηρεάσει τους ομοϊδεάτες τους στην Αυστρία, οι οποίοι συγκυβερνούν στη Βιέννη. Είναι απογοητευτικό για μένα το γεγονός ότι για τους Γερμανούς Πράσινους δεν άξιζε να σπαταλήσουν έστω μια λέξη για το θέμα αυτό», όπως είπε.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επιβεβαιώσει προηγουμένως την άρνησή του να ακολουθήσει και η χώρα του τη γερμανική απόφαση, σύμφωνα με την οποία προγραμματίστηκε η υποδοχή περίπου 1.500 προσφύγων / μεταναστών από την Μόρια.

Ως εναλλακτική λύση στη γερμανική στάση, η Αυστρία ξεκινά μια εκτεταμένη μεταφορά βοήθειας για τους πρόσφυγες του κατεστραμμένου καταυλισμού της Μόριας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης