Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Να ξεδιαλύνει διάφορα σενάρια που έχουν να κάνουν με τα εξοπλιστικά προγράμματα θέλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης.

Αναφορικά με το θέμα αναβάθμισης των F-16 ο ΥΕΘΑ επιβεβαίωσε πως υπάρχει ζήτημα με την καταβολή των χρημάτων προς τις ΗΠΑ. «Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κόστος 1,2 δις ευσταθούν, αλλά υπάρχουν πάντοτε και σχετικές εκπτώσεις, οπότε το τελικό κόστος είναι στα συμφωνηθέντα πλαίσια του 1,1 δις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα που έχει προκύψει έχει να κάνει με τις καταβολές προς τις ΗΠΑ και εκεί είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας, καθώς κανένας δεν μπορεί να εκπονήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τη χώρα να έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2021» υπογράμμισε.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 φτάνει μέχρι το 2028 και ότι σε περίπτωση συμφωνίας το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας θα το παραλάβει σε δύο χρόνια.

Όσον αφορά στις φρεγάτες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε ότι πρόκειται για ένα παλιό πρόγραμμα, το οποίο δεν προχώρησε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ειδικότερα, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Καμμένος σημείωσε πως αναφορικά με το ζήτημα των φρεγατών που προέκυψε η συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση των συνολικών επιστροφών συνολικού ύψους 8 δις ευρώ που οφείλονται στην Ελλάδα από ομόλογα προκειμένου να κατασκευαστούν στη χώρα μας φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κ. Μακρόν φάνηκε στον κ. Τσίπρα πολύ θετικός για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας και τη δημιουργία τέτοιων συνεργιών. Θα υπάρξει διερεύνηση αυτών των δυνατοτήτων και όταν έρθει η ώρα να γίνει το πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες» σημείωσε. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι εκτός από την επιλογή του leasing διερευνάται και η δυνατότητα κατασκευής των φρεγατών από τα ελληνικά ναυπηγεία.

Σε ερώτηση του zougla.gr σχετικά με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου και προμήθειας νέων σύγχρονων πολεμικών πλοίων, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως στόχος είναι να έχουμε τα υφιστάμενα πλοία διαρκώς σε ετοιμότητα και διαθεσιμότητα, προσθέτοντας πως υπάρχουν ανάγκες και εξετάζεται ο τρόπος κάλυψής τους. 

Όπως είπε, σκοπός του υπουργείου είναι η ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και στόχος η επαναλειτουργία της, που θα περιλαμβάνει και συνεργίες με ιδιωτικές εταιρείες.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε με τον χαρακτηρισμό «όμηροι» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μετά τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν για ανταλλαγή με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

«Αν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί την ειρήνη, να τους απελευθερώσει αμέσως» τόνισε. Ερωτηθείς τι κάνει το υπουργείο για αυτό το ζήτημα, ξεκαθάρισε ότι η χώρα θίγει το θέμα παντού -σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες-, ενώ σχολίασε δηκτικά ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε καταδρομική  επιχείρηση».  

Τέλος, ο υπουργός ζήτησε τη συμβολή των ΜΜΕ στο έργο του υπουργείου, καθώς, όπως επεσήμανε, έχουμε υβριδικό και ψυχολογικό πόλεμο, και δεν πρέπει να αφήνουμε την τουρκική προπαγάνδα να κάνει χρήση των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης