Τη στήριξή της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του ζήτησε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, στις επαφές που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

«Ευχαρίστησα τον Πρόεδρο Σταϊνμάιερ για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Γερμανίας στην ευρωατλαντική ενσωμάτωσή μας. Προσβλέπουμε σε καλά νέα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Πενταρόφσκι, μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Ανάκτορο Bellevue, όπου έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενώ συμμετείχε σε κλειστό δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του το Ινστιτούτο Άσπεν, με τη συμμετοχή μελών της γερμανικής κυβέρνησης και του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικοί ενδοιασμοί κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ότι το ζήτημα αφορά μόνο τεχνικής φύσης καθυστερήσεις», δήλωσε ο κ. Πενταρόφσκι στο περιοδικό Der Spiegel και τόνισε ότι η Γερμανία είναι εκ των σημαντικότερων εταίρων της χώρας του, ενώ υπήρξε και ένας από τους βασικούς «παίκτες» στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι το φθινόπωρο η χώρα του θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα «Σχέδιο Β», από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας έχει συνδεθεί με αυτήν της Αλβανίας, ο κ. Πενταρόφσκι επισήμανε μεν ότι κατά το παρελθόν κάθε υποψήφια χώρα ακολουθούσε χωριστή πορεία, τόνισε ωστόσο ότι στην περίπτωση των δύο βαλκανικών χωρών ο ίδιος προσωπικά δεν τάσσεται υπέρ αυτής της προσέγγισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης