Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Στην προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τέθηκαν στην ατζέντα ορισμένα θέματα που αφορούν πάρα πολύ την Ελλάδα. Το πρώτο είναι η διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Εκεί θέσαμε μετ’ επιτάσεως ότι πρέπει οι γείτονές μας να σέβονται τους κανόνες δικαίου, τους κανόνες καλής γειτονίας, και βέβαια να υπηρετούνε τις συνθήκες που έχουν υπογράψει, όπως τη Συνθήκη των Πρεσπών», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ συμπλήρωσε πως έθεσε, επίσης, «το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο όσο αφορά την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, αλλά και τις απειλές που δέχεται η χώρα μας για το προσφυγικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έθεσε «το διεκδικητικό πλαίσιο μέσα από το οποίο η Ελλάδα έρχεται και ζητάει μερίδιο από την ανάπτυξη της Ευρώπης στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».

«Η Ελλάδα έπαψε να είναι μια χώρα που ζητάει βοήθεια, αλλά αυτό που ζητάει είναι το δικαίωμα και την ευκαιρία να αναπτυχθεί ώστε να πιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και το επίπεδο διαβίωσης που είχε πριν από την κρίση», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης