Ομάδα δύο Αλβανών βουλευτών του κόμματος «BESA» προκάλεσε την εμπλοκή στη διαδικασία ψήφισης των τροπολογιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Οι δύο βουλευτές ζητούν να μην υπάρχει «Μακεδονική Ιθαγένεια» (Citizenship) ως μοναδική αναφορά στο Σύνταγμα, αλλά να προσδιορίζεται ο πολυεθνικός χαρακτήρας της χώρας.

Η εμπλοκή αυτή της τελευταίας στιγμής αναγκάζει τον Ζόραν Ζάεφ να παρατείνει την κοινοβουλευτική διαδικασίαΗ εμπλοκή αυτή της τελευταίας στιγμής αναγκάζει τον Ζόραν Ζάεφ να παρατείνει την κοινοβουλευτική διαδικασία, ελπίζοντας να ασκηθούν πιέσεις της Δύσης και του ΝΑΤΟ προς τον αλβανικό παράγοντα, προκειμένου να αρθεί και αυτότο εμπόδιο.

Καλά πληροφορημένοι κύκλοι αναφέρουν πως τελικά θα «βρεθεί λύση», όπως πάντα συμβαίνει, διά της μεθόδου της «μέσης οδού».
Άλλωστε και τυπικά η διαδικασία στη Βουλή της ΠΓΔΜ διαθέτει χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσής της έως και την 15η Ιανουαρίου.
Η παράταση αυτή, σε συνδυασμό με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην ΠΓΔΜ, ενδεχομένως να «χαλαρώσει» λίγο την πολιτική πυκνότητα των ημερών ως προς τις εξελίξεις.

Από την πλευρά του Μαξίμου ξεκαθαρίζεται πως η εμπλοκή η οποία ενέσκηψε στη Βουλή της ΠΓΔΜ δεν θεωρείται μείζονος σημασίας και πως αφορά σε εσωτερική διαπραγμάτευση μεταξύ των συνιστωσών, πολιτικών και εθνικών, στη FYROM. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί κάποια ουσιαστική ανακατάταξη στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα ως προς την πολιτική διαχείριση της σχέσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πέρα από κάποια (ενδεχομένως) χρονική αναπροσαρμογή της εφαρμογής ειλημμένων αποφάσεων.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεχομένως, ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος λόγω της εμπλοκής στη Βουλή της ΠΓΔΜ να αποφύγει μία άμεση αντίδραση και αναπροσαρμόσει το χρονοδιάγραμμά του που αφορά στην άμεση αποχώρησή του (και των υπουργών του) από το κυβερνητικό σχήμα, πυροδοτώντας με αυτόν τον τρόπο άμεσες εξελίξεις.

Όπως προκύπτει από το πολιτικό ρεπορτάζ, θα πρόκειται ωστόσο για μία «επιβράδυνση» (πάντα ενδεχομένως) των εξελίξεων, χωρίς να αλλάζει κάποιο σημαντικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής τακτικής που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Καμμένος: Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός – Δεν τελώ υπό παραίτηση

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, για την τροπολογία που αφορά στην αναβάθμιση των F-16, ο υπ. Άμυνας ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαι απερχόμενος υπουργός» και πως «δεν τελώ υπό παραίτηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον Πάνο Καμμένο ξέσπασε όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, Κώστας Δουζίνας, εισηγήθηκε η κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων να χωριστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος να είναι ανοιχτό, δημόσιο, και εκεί να γίνει εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, να ακουστούν οι εκπρόσωποι των φορέων, να υποβληθούν ερωτήσεις αυστηρά εντός της ύλης, και στη συνέχεια η συνεδρίαση να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για να γίνει πιο ενδελεχής συζήτηση. «Πολλά από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ευαίσθητα και δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν» είπε ο κ. Δουζίνας και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν διαρροές από το δεύτερο μέρος της συζήτησης, στο οποίο θα μετέχει και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συνεδρίαση αφορά στην τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16, ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων της Lockheed, η οποία τίθεται σε ψηφοφορία την προσεχή Δευτέρα.

«Η σημερινή συζήτηση είναι απολύτως ασυνήθιστη και πολιτικά και συνταγματικά απαράδεκτη, γιατί γίνεται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες παρουσίας του απερχόμενου υπουργού Εθνικής Αμύνης» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τασούλας, για να προσθέσει ότι το θέμα της ΕΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων, το θέμα εκσυγχρονισμού των F-16 είναι ζητήματα σοβαρά, για τα οποία η ΝΔ έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της.

«Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν τόσο σημαντικά θέματα, απολύτως ασυνήθιστα και συνταγματικά ανεπίτρεπτα, να συζητούνται με την παρουσία ενός υπουργού Εθνικής Αμύνης, ο οποίος χθες προανήγγειλε στο Συμβούλιο Άμυνας την αποχώρηση και τον αποχαιρετισμό του. Η ΝΔ, επειδή εκτιμά ότι αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα, παρά την πρωτοφανή τσαπατσουλιά με την οποία τα έφερε ο υπουργός, δέχθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση και υπέβαλε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας» είπε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού, ότι είναι σε αποδρομή και παραδίδει τα καθήκοντά του, αναγκάζει τη ΝΔ να πει ότι αυτά τα θέματα θα τα συζητήσει με τον διάδοχο του κ. Καμμένου, όπως απαιτεί η τάξη, και, άρα, η ΝΔ αποχωρεί».

«Όσο η ΝΔ είναι εδώ, θέλω να πω ότι απερχόμενος υπουργός δεν είμαι, ούτε τελώ υπό παραίτηση» αντέδρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί η ΝΔ να προδικάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει πουθενά – επισήμως ή ανεπισήμως- ότι τελώ υπό παραίτηση».

«Η κίνηση της ΝΔ είναι προσβλητική για το Κοινοβούλιο, προσβλητική για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προσβλητική για τη στρατιωτική ηγεσία που σήμερα είναι εδώ, προσβλητική για τους φορείς που είναι εδώ και γίνεται διότι η ΝΔ άλλα λέει στο Κοινοβούλιο και όταν στη συνέχεια αντιλαμβάνεται ότι η στάση της οδηγεί στην απώλεια 265 εκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο και οδηγεί στο κλείσιμο της ΕΑΒ, τότε πάει στην αμερικανική πρεσβεία, ζητάει συγγνώμη, αλλάζει τη στάση της και δηλώνει ότι το έκανε για αντιπολιτευτικούς λόγους. Και όχι απλώς αποχωρεί, το βάζει στα πόδια. Είναι ντροπή» τόνισε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ανοιχτός σε βελτιώσεις στην τροπολογία και ανακοίνωσε αλλαγή επί τα βελτίω στη νομοθετική διάταξη. Ο κ. Καμμένος σε σχέση με την ονομαστική αξία της τήρησης των υποχρεώσεων της Lockheed αναγνώρισε ότι μπορεί να δημιουργούνταν παρερμηνείες και με βελτίωση η συνολική πραγματική αξία της συμφωνίας θα είναι τουλάχιστον 265 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε νωρίτερα η συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, όπου ήταν παρόντες όλοι οι βουλευτές του κόμματος, πλην της Έλενας Κουντουρά, η οποία απουσιάζει στον Καναδά.

Εξερχόμενος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βουλή πως αναβάλλεται η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ενώ ο ίδιος αναβάλλει και τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, η οποία θα μεταδιδόταν το βράδυ της Παρασκευής.

«Αναμένουμε τις εξελίξεις στα Σκόπια» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, εξηγώντας πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα εξαρτώνται από την ολοκλήρωση ή μη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ούτε σε τοποθετήσεις βουλευτών του.

Πάντως, ο Πάνος Καμμένος συμπλήρωσε πως εάν υπάρξουν εξελίξεις στα Σκόπια τις επόμενες ώρες, τότε είναι δυνατόν να συνεδριάσει εκ νέου η Κ.Ο. του κόμματός του.

Έντονες διεργασίες στη Βουλή των Σκοπίων – Προς διασφάλιση των 80 ψήφων ο Ζάεφ

«Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Βρισκόμαστε στα πλαίσια μιας συνολικής διαδικασίας. Είμαι αισιόδοξος». Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμάνι, σχολιάζοντας τα αιτήματα του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA» για ορισμένες αλλαγές στο πλαίσιο μιας Συνταγματικής Αναθεώρησης που αφορούν στην έννοια της ιθαγένειας (citizenship).

Το αλβανικό κόμμα που απαριθμεί δύο βουλευτές ζητεί την κατοχύρωση της ιθαγένειας πολίτη της «Bόρειας Μακεδονίας», ώστε όλες οι μειονότητες που ζουν στην ΠΓΔΜ, δηλαδή Αλβανοί, Ρομά κ.ά., να μην αναφέρονται ως «Μακεδόνες».

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης εντός του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ συνεχίζεται προκειμένου να αρθούν όλα τα εμπόδια, ώστε να διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία επικύρωσης της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Ως εκ τούτου, η κοινοβουλευτική διαδικασία που ήταν να αρχίσει στις 12.00 το μεσημέρι (13.00 ώρα Ελλάδος) καθυστερεί.

Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, η καθυστέρηση οφείλεται σε συνάντηση που έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «BESA», Μπιλάλ Κασάμι, προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη των δύο βουλευτών που διαθέτει το κόμμα σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Άλλα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι ακόμη και χωρίς τη στήριξη των δύο βουλευτών του «BESA» η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή.

Ωστόσο, όλες αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται επίσημα.

Διαβάστε επίσης:

Ως Εδώ… ! Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019, 20:39

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης