Εκτός από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, πολλές είναι οι φωνές που ζητούν περισσότερη δέσμευση της Ε.Ε. για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό στα δυτικά Βαλκάνια.

«Πολλά κράτη της περιοχής, όπως η Σερβία, η Βοσνία, η Βόρεια Μακεδονία, έχουν αυτήν τη στιγμή δυτικότροπες κυβερνήσεις και επιθυμούν μια πιο ενεργό ανάμειξη της Ε.Ε. Η σταθεροποίηση δεν γίνεται μόνο με υπογραφή πρωτοκόλλων. Η πολιτική σταθερότητα έχει να κάνει και με εσωτερικούς παράγοντες» αναφέρει ο εμπειρογνώμονας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων θα σήμαινε βαθύτερη οικονομική και πολιτική διασύνδεση. Θα σήμαινε επίσης την κατάκτηση του επιπέδου δημοκρατικής ωριμότητας, στο οποίο έχει φτάσει η Ε.Ε., εκτιμά ο σύμβουλος στρατηγικών μελετών και ειδικός σε θέματα ασφάλειας Γ. Κολλιαράκης, παρατηρώντας ότι «το όλο πρότζεκτ της Ε.Ε. στα Βαλκάνια δεν είναι πολύ διαφορετικό από τη διαδικασία ένταξης της Ελλάδας το 1981 στην Ε.Ε. ή της Ισπανίας ή της Πορτoγαλίας, έπειτα από μακροχρόνιες δικτατορίες. Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας και των δυτικών Βαλκανίων πρόκειται για ένα γεωπολιτικό πρότζεκτ μέσω της σταθεροποίησης της οικονομίας και των πολιτικών θεσμών». Βέβαια, όπως εξηγεί, ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να αναλυθεί περαιτέρω είναι οι φυγόκεντρες δυνάμεις που παρατηρούνται σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. «Ειδικά για την Ε.Ε. σίγουρα δεν είναι η περίοδος της μεγάλης εξωστρέφειας» σημειώνει.

Πώς πρέπει να σταθεί η Ελλάδα απέναντι στις εξελίξεις; «Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει ως προς τα Βαλκάνια την ίδια σταθερή εξωτερική πολιτική των τελευταίων ετών» εκτιμά ο Γ. Κολλιαράκης, παίζοντας τον ρόλο του πόλου σταθερότητας.

«Κι αυτό λόγω της ακριτικής θέσης της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την ανατολική Μεσόγειο. Αυτό απαιτεί μια πολιτική επαγρύπνησης, πολύ προσεκτικούς διπλωματικούς χειρισμούς και μια πολύ ισχυρή γραμμή μέσα στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών» αναφέρει, προσθέτοντας ότι πλέον η πλειονότητα των ειδικών συγκλίνει στο ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Το «focus» της Ελλάδας βρίσκεται και πρέπει να βρίσκεται σε ένα φάσμα άλλων απειλών ή κινδύνων στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, όπως σημειώνει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή : DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης