«O Επίτροπος Schmit διαπιστώνει προκλητικά «μείωση της ανεργίας» σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος για τα οξυμένα προβλήματα των ανέργων. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους, αλλά η ανεργία αξιοποιείται ως μέσο ένταση της εκμετάλλευσης, συμπίεσης των μισθών προς τα κάτω και επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

«Πάνω σε αυτή την αντεργατική στρατηγική της ΕΕ στηρίζεται και ο νέος αντεργατικός νόμος για τον ΟΑΕΔ που ψηφίστηκε στη χώρα μας πριν από μερικές βδομάδες. Η απάντηση του Επιτρόπου για τις λεγόμενες «επιδοτήσεις προσλήψεων» πιστοποιεί ότι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε πριμοδότηση τζάμπα εργασίας για τις επιχειρήσεις αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ» επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ και αναφέρει στη συνέχεια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα προβάλλει ένα πλαίσιο αντεργατικών προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, όπως το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που εκθειάζει ο επίτροπος, το οποίο συντέλεσε σε νέο χτύπημα στους μισθούς και την πλήρη απασχόληση, αφήνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στις απολύσεις μετά το πέρας της περιόδου εφαρμογής του. Αντίστοιχα, προβάλλεται το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο είχε ως προϋπόθεση τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο Χατζηδάκη της κυβέρνησης της ΝΔ, στο έδαφος που έστρωσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Η κοροϊδία κορυφώνεται με τα δήθεν «μέτρα» της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Την ίδια ώρα που τα εργατικά – λαϊκά στρώματα σε όλη την ΕΕ στενάζουν υπό το βάρος των ανατιμήσεων και της αβάστακτης φορολογίας, αστικές κυβερνήσεις και ΕΕ εμφανίζουν ως «ανακούφιση» τη μεταφορά των επιβαρύνσεων από τον γκισέ του ρεύματος σε αυτόν της εφορίας, ενώ κατευθύνονται δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους που βλέπουν τα κέρδη τους να αυγαταίνουν, απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις. Η μόνη δε προτροπή της ΕΕ δια στόματος Schmit «τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν προσωρινά μέτρα στα απροσδόκητα κέρδη», έγινε ήδη πράξη από την κυβέρνηση της ΝΔ παριστάνοντας ότι αναζητεί τα …«υπερκέρδη» των ενεργειακών ομίλων προκειμένου να τα φορολογήσει».

«Όλα αυτά την ώρα που η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας εκτοξεύουν τις δυνατότητες ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με αποφασιστική μείωση της εργάσιμης μέρας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι οργανωμένα και συλλογικά σε ρήξη με τη στρατηγική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων να διεκδικήσουν σταθερή δουλειά με ΣΣΕ, μέτρα για ουσιαστική στήριξη των ανέργων, με επιδότηση χωρίς προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία, με αύξηση του επιδόματος ανεργίας και άλλα πρόσθετα μέτρα στήριξης και παροχές που θα επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση» καταλήγει η ΕΟ του ΚΚΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης