H βιομηχανία του ρουσφετιού

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012, 17:00

 
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Ογκωδέστατος είναι ο φάκελος που βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr και αφορά τα έργα και τις ημέρες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος –όπως προκύπτει- «έχτισε» μέρος της  πολιτικής του καριέρας με τη –διαχρονική- μέθοδο των εξυπηρετήσεων, των μεταθέσεων και των διορισμών.

Από το αρχείο του πολιτικού γραφείου του 39χρονου πολιτικού προκύπτει ότι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, φαντάροι, δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και επιχειρηματίες, απευθύνονταν σε εκείνον και τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να ζητήσουν τη μεσολάβησή του ώστε να υλοποιηθούν οι επιθυμίες τους.

Επιθυμίες οι οποίες καταγράφονταν σε ειδικές φόρμες και αποτελούσαν ένα είδος αρχείου επεξεργασίας μερίδας του εκλογικούς σώματος, καθώς αναγράφονταν όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών-θιασωτών της θεωρίας του «μπάρμπα από την Κορώνη».

Ιδιαίτερη εντύπωση σε ό, τι αφορά τα αντανακλαστικά της νεοσύστατης  κυβέρνησης  προκαλεί το γεγονός ότι μετά τις αποκαλύψεις της zougla.gr και της εκπομπής «Κίτρινος Τύπος», δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση απέναντι στο μείζον θέμα που έχει προκύψει.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λειτουργεί με σαφώς πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τον συμφοιτητή του και πάλαι ποτέ πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος σε μια αντίστοιχη περίπτωση που είχε αναδείξει η zougla.gr (εκείνης του Ντίνου Ρόβλια) είχε τη στοιχειώδη ευθιξία να τον... παραιτήσει.

Στρατολογικό γραφείο!

Σε μια άλλη ζωή, εκείνη που πιθανότατα ο κος Σταϊκούρας δεν επέλεγε το… δύσκολο δρόμο της ενασχολήσεως με τα κοινά, το πολιτικό του γραφείο θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργεί ως στρατολογικό! Μετρ των μεταθέσεων και των εξυπηρετήσεων, «κολλητός» (και λόγω του πατέρα του) με τους «στρατηγούς» και τους «ταξίαρχους» δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα στις μεταθέσεις φαντάρων ακόμη και όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση.

Στις Ιουνίου 2011, ο τότε βουλευτής Φθιώτιδος, στέλνει σημείωμα σε στενή συνεργάτιδα του, με το οποίο της μεταφέρει το αίτημα του Κ. Β, ενός στρατιώτη ο οποίος ενώ κλήθηκε να υπηρετήσει στην Τρίπολη ήθελε να παρουσιαστεί σε κάποιο νησί.

Το πρόσωπο δεν είναι τυχαίο. Μια προσεκτική ανάγνωση στο κάτω μέρος του εγγράφου καταδεικνύει ότι η «επιθυμία» έχει ως όχημα τη σύζυγο του Χρήστου Σταϊκούρα, Άρτεμη. Η κυρία Άρτεμη Σταϊκούρα είναι η «συνιστών».

Δείτε το έγγραφο


«Θέλει να πάει στεριά»

Πιο απαιτητικός ήταν απ’ την άλλη ένας στρατεύσιμος από τον Πύργο. Ο Σ. Κ. παρουσιάστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Μεσολογγίου για να ενημερωθεί λίγο καιρό αργότερα ότι πρόκειται να μετατεθεί στην Κύπρο.

Στις 8 Ιουνίου 2012, δηλαδή λίγο πριν τις επαναληπτικές εκλογές, χτύπησε την πόρτα του κ. Σταϊκούρα και του ζήτησε να μεσολαβήσει, καθώς δεν ήθελε να μετακινηθεί στη Μεγαλόνησο.

«Τον πάνε Κύπρο. Δεν θέλει να πάει. Θέλει να πάει στεριά» αναγράφουν χαρακτηριστικά στην φόρμα αιτημάτων οι συνεργάτες του κ. Σταϊκούρα ενημερώνοντάς τον.

Δείτε το έγγραφο


«Ο δικός μας άνθρωπος»

Χαρακτηριστική της παλαιάς παλαιοκομματικής νοοτροπίας που επικρατούσε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, είναι μια επιστολή που του απέστειλε, γνώριμο όπως φαίνεται, πρόσωπο, με την οποία του ζητά να μεσολαβήσει ώστε να πραγματοποιηθεί μια μετάθεση στο Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης.

«Εκεί η διευθύντρια είναι δικός μας άνθρωπος και έχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού. Στις 2/7 φεύγει ο ταμίας του τελωνείου σε σύνταξη και υπάρχει ανάγκη άμεσης κάλυψης της θέσης» αναφέρει ο αποστολέας. Μάλιστα στο έγγραφο αναφέρει και τα ονόματα τα οποία προφανώς έχει ήδη επιλέξει ο «δικός μας άνθρωπος» για να την πλαισιώσουν.

Στη συνέχεια μάλιστα ο αποστολέας ζητεί από τον αναπληρωτή υπουργό να παρέμβει, καθώς του υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 η μετάθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί με απόφασή του!

Δείτε το έγγραφο


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012, 18:33