Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε ένα μέρος των συντηρητικών ψηφοφόρων αυτής της πολιτείας κάνοντας υποτιμητικά σχόλια για τον Τζον Μακέιν, τον ήρωα του πολέμου του Βιετνάμ και για πολλά χρόνια γερουσιαστή της πολιτείας αυτής πριν από τον θάνατό του το 2018. Ωστόσο χαίρει της υποστήριξης των αντιτιθέμενων στην παράτυπη μετανάστευση, οι οποίοι εγκρίνουν την κατασκευή ενός τείχους στη μεξικανική μεθόριο.
 
Τζόρτζια
Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τους 16 μεγάλους εκλέκτορες της πολιτείας αυτής με μεγάλη διαφορά από τη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ωστόσο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έπεται ελαφρά του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπολογίζει στις ψήφους της μεγάλης κοινότητας μαύρων (32% του πληθυσμού) και στους ψηφοφόρους των αστικών περιοχών, που είναι παραδοσιακά Δημοκρατικοί. Για να καλύψει τη διαφορά, ο Τραμπ δεσμεύεται για ένα μεγάλο πρόγραμμα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Αφροαμερικανών.
Άλλος ένας στόχος των δύο υποψηφίων είναι οι λευκές γυναίκες των εύπορων προαστίων.
 
Άιοβα
Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε με διαφορά αυτήν την αγροτική πολιτεία με τον μικρό πληθυσμό, τον θρησκευόμενο και στην μεγάλη πλειονότητά του λευκών, ο οποίος είχε ωστόσο ψηφίσει δύο φορές τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2008 και το 2012.
Ωστόσο τους 6 μεγάλους εκλέκτορες της πολιτείας αυτής μπορεί να κερδίσει αυτήν τη φορά ο Μπάιντεν, ο οποίος προηγείται εκεί με ελάχιστη διαφορά (1,2 μονάδα) από τον πρόεδρο, και αυτό λόγω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα και τη Βραζιλία -η Άιοβα είναι μεγάλος παραγωγός αιθανόλης– όπως και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός.
 
Οχάιο
Το Οχάιο με τους 18 μεγάλους εκλέκτορες θεωρείται το κλειδί για τη νίκη ενός εκ των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ λόγω της ποικίλης δημογραφικής του σύνθεσης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θριάμβευσε εκεί το 2016 προηγούμενος κατά 8 μονάδες από την αντίπαλό του, προσελκύοντας τους απογοητευμένους Δημοκρατικούς, και ο Τζο Μπάιντεν καταβάλλει τώρα προσπάθειες να επιστρέψει στους Δημοκρατικούς.
Και αυτό δεν είναι απίθανο, διότι παρά τις δεσμεύσεις του, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος δεν κατάφερε την επιστροφή των θέσεων εργασίας στην πολιτεία αυτή που έχει πληγεί από τη βιομηχανική κρίση και τις μετεγκαταστάσεις και στην οποία η κατάσταση είναι ανησυχητική για τους αγρότες.
 
Τέξας
Αυτή είναι η άλλη πολιτεία που δεν πρέπει να χάσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Με τέσσερις μονάδες προβάδισμα στην πολιτεία αυτή με τους 38 μεγάλους εκλέκτορες, ο πρόεδρος στηρίζεται στην αντιμεταναστευτική του πολιτική και στην υποστήριξή του στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ωστόσο ο Μπάιντεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στο Τέξας που ψηφίζει κάθε φορά Ρεπουμπλικάνους στις προεδρικές εκλογές από το 1980, χάρη στη δημογραφική αλλαγή στην πολιτεία αυτή, κυρίως στην αύξηση των μελών της ισπανόφωνης κοινότητάς της και στην κινητοποίηση των πτυχιούχων νέων των αστικών περιοχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης