Η ανάπτυξη και η τόνωση της απασχόλησης στην ΕΕ, καθώς και η νέα Συνθήκη, είναι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος των σοσιαλιστών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των Eυρωπαίων σοσιαλιστών, στην οποία θα λάβει μέρος και ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 16.00 (ώρα Ελλάδος) με τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τα βασικά θέματα της Συνόδου, όπως αναφέρει στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων, επιστολή του, ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, αλλά κυρίως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Αυτή τη φορά θα επικεντρωθούμε στην άμεση δράση που πρέπει να ληφθεί σε συγκεκριμένους τομείς, όπως αυτός της απασχόλησης των νέων, της Ενιαίας Αγοράς και των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αναφέρει ο Χ. Ρομπάι στην επιστολή του.

Οι λεπτομέρειες για τον μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης

Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν τη Συνθήκη για το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. «Με τις δύο αυτές Συνθήκες θα ενισχύσουμε περισσότερο τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα οποία διασφαλίζουν τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη στο σύνολο της ευρωζώνης», αναφέρει ο Χ. Ρομπάι.

Η ελληνική κρίση χρέους

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ελληνική κρίση χρέους, αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές και διπλωματικές πηγές, θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης