Την Πέμπτη που μας πέρασε, 8 Νοεμβρίου, ο εφοπλιστής – εκδότης και επί της ουσίας πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης με μια δημόσια δήλωσή του στήριξε τον σημερινό δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη ως υποψήφιο για ακόμη μία θητεία.
Ανεπίσημα στελέχη της ΝΔ στον Πειραιά ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενεχειρίσθη στον Βασίλη Κορκίδη μια δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε καμία προοπτική επιτυχίαςΗ δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη, χωρίς μάλιστα περιστροφές, ξεκαθάριζε το τοπίο. Ο Γιάννης Μώραλης, απολαμβάνοντας την επικοινωνιακή χορηγία κι όλων των άλλων ενδεχομένως «χορηγιών» που χρειάζεται ένας υποψήφιος, τέθηκε έτσι ήδη από την αφετηρία σε πολύ καλή θέση, ώστε να διεκδικήσει με επιτυχία το αξίωμα του δημάρχου στο μεγάλο λιμάνι.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», σε αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Πειραιά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θα είμαστε μαζί και στον αγώνα του Μαΐου. Θα κατέβω μαζί σας στο πεζοδρόμιο».
Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, δηλαδή ο λεγόμενος και εκπρόσωπος της μεσαίας τάξης, ανακοίνωνε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter την υποψηφιότητά του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Πειραιά για λογαριασμό της ΝΔ. Την ίδια ακριβώς ώρα ανεπίσημα μεν, αλλά ξεκάθαρα δε, ο μηχανισμός της ΝΔ επιβεβαίωνε τα λεγόμενα του κ. Κορκίδη.
Ερχόταν Σαββατοκύριακο, αλλά, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, αυτά τα δύο 24ωρα ήταν εξαιρετικά σημαντικά για την τύχη του εκπροσώπου του ελληνικού εμπορίου. Τη Δευτέρα το πρωί και έπειτα από μία τετ α τετ συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Κορκίδης ανακοίνωσε πως «για οικογενειακούς λόγους» δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου Πειραιά.
Ανεπίσημα στελέχη της ΝΔ στον Πειραιά ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενεχειρίσθη στον Βασίλη Κορκίδη μια δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε καμία προοπτική επιτυχίας του εγχειρήματός του στον Δήμο Πειραιά. Αυτή η δημοσκόπηση, κατά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο.
Όμως, σύμφωνα με την κοινή λογική, κανένα κόμμα δεν θα ενέκρινε κάποιον υποψήφιο και μάλιστα σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα αστικά κέντρα της χώρας αν προηγουμένως δεν υπήρχε κάποια προετοιμασία.
Επομένως, η Πειραιώς θα είχε στη διάθεσή της δημοσκοπικές έρευνες οι οποίες θα δικαιολογούσαν την επιλογή να είναι υποψήφιος στις δημαρχιακές εκλογές ο κ. Κορκίδης.
Εδώ όντως η κοινή λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε 48 ώρες να έχουν ανατραπεί όλα τα δημοσκοπικά δεδομένα.
Ευτυχώς που υπάρχουν και οι «φύλακες» οι οποίοι «έχουν γνώσιν». Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πηγές που γνωρίζουν οριζοντίως και καθέτως το τι διαδραματίζεται στο μεγάλο λιμάνι, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο βασικός χορηγός επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μαρινάκης (αλλά, όπως λέγεται, και χορηγός εφ’ όλης της ύλης) παρενέβη και ακύρωσε τις όποιες σκέψεις για υποψηφιότητα Κορκίδη. Το ζήτημα είναι πώς η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και η «Αυλή» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφθασε στο σημείο να εκθέσει τον πρόεδρο των εμπόρων αλλά και να δώσει μια εικόνα αλαλούμ για τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ σχεδιάζει τον αγώνα της στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε αντιληφθεί πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ήδη χρίσει τον δικό του υποψήφιο για την επόμενη δημαρχιακή θητεία;
Ή μήπως το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε για κάτι τόσο σημαντικό χωρίς την έγκριση του αρχηγού;
Σε ανάλογες περιπτώσεις, η πιο λογική προσέγγιση σε ένα τέτοιο ζήτημα είναι και δημοσιογραφικά πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η απάντηση, λοιπόν, είναι ο όρος «αλαλούμ». Ο μηχανισμός της ΝΔ στην πόλη του Πειραιά αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Α’ εκλογική περιφέρεια Πειραιώς έχει χτυπήσει διάλυση εδώ και αρκετούς μήνες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε μεν να εγκαταστήσει στο μεγάλο λιμάνι τη δική του ομάδα εμπιστοσύνης η οποία θα διοικούσε τον κομματικό μηχανισμό, τοποθετώντας ως επικεφαλής τον Στέλιο Σφακιανάκη, πρώην υφυπουργό Αθλητισμού. Το εγχείρημα απέτυχε και ο μηχανισμός Μητσοτάκη αυτοδιαλύθηκε.

Κατέστη, δε, σαφές στα κεντρικά της Πειραιώς και στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας πως στον Πειραιά κάνουν κουμάντο κάποιοι άλλοι, οι οποίοι μάλιστα δεν είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν την αρχηγία. Έστω κι εάν γενικά στηρίζουν με κάθε τρόπο τον σύντεκνο Κυριάκο Μητσοτάκη και το περιβάλλον του και άρα ενισχύουν τη ΝΔ όσο αρχηγός της είναι ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος.

Ο Βασίλης Κορκίδης βγαίνει εκτεθειμένος από αυτήν την ιστορία, αλλά, όπως λένε έγκυροι κύκλοι στα κεντρικά του κόμματος, κάποιος, ενδεχομένως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του υποσχέθηκε κάποια θέση (με εγγυήσεις εκλογιμότητας) στους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Άλλωστε, ο ίδιος ο Βασίλης Κορκίδης με επίσημη ανακοίνωσή του πριν από 15 ημέρες είχε καταστήσει γνωστό πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στις επερχόμενες αρχαιρεσίες.
Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης