Με τη φράση του Έλληνα υπουργoύ Οικονομικών προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «τίποτα πια δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο στο Eurogroup» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχαιρέτησε τον Γερμανό ομόλογό του, αλλά και το Eurogroup άλλαξε σελίδα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η γερμανική κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα o Mοσκοβισί δήλωσε πως «εμπιστεύομαι την ηγεσία της Μέρκελ»Σε δηλώσεις τους, αξιωματούχοι της ευρωομάδας έδωσαν έμφαση στο καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί πως «τώρα είναι η ευκαιρία για ανάκαμψη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει επιστρέψει» είπε ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε πως οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου. Τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Νωρίτερα, ο επίτροπος ανέφερε ότι θα βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα, όπως βρέθηκαν στο παρελθόν. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η γερμανική κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα o Mοσκοβισί δήλωσε πως «εμπιστεύομαι την ηγεσία της Μέρκελ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε πως η κατάσταση είναι πλέον πολύ καλύτερη στην Ελλάδα. «Η οικονομία βελτιώνεται, η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη, η ανεργία μειώνεται. Βγήκαν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Βλέπω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» σημείωσε.

Το σημαντικό για τη χώρα δεν είναι το πώς θα διαμορφωθεί ο συνασπισμός στη Γερμανία, αλλά η δουλειά που γίνεται στην Αθήνα, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ακόμη ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί έγκαιρα η γ’ αξιολόγηση, για να αρχίσει η προετοιμασία για έξοδο από το πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα, το μόνο θέμα είναι να πετύχει το πρόγραμμα» επεσήμανε.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

«Πολύ ισχυρός κοινός στόχος» είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του έτους, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ. Διευκρίνισε πως μεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη δεν μπορούν να αλλάξουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση δήλωσε πως «όλα βρίσκονται σε εξέλιξη… Ήμουν στην Αθήνα πρόσφατα και συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη νομοθέτηση, αλλά με την εφαρμογή, την υλοποίηση των μέτρων. Επίσης, οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου».

Ερωτηθείς κατά πόσο η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε πως υπάρχει μία «στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και τρέχει έως τον Αύγουστο του επόμενου έτους».

«Mεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Είναι μία συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, ακόμα και όταν μερικές κυβερνήσεις αλλάξουν. Η συμφωνία υπάρχει και το πρόγραμμα τρέχει έως το καλοκαίρι του 2018» υπογράμμισε.

To «αντίο» στον Σόιμπλε

«Θα μας λείψει, η εμπειρία του, η σοφία του, η σκληρότητά του κάποιες φορές και σε εμένα προσωπικά ως φίλος» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπήρξε σπουδαίος συνάδελφος για όλους εμάς, μας έδινε συμβουλές, πολλές φορές τού τις είχαμε ζητήσει, κάποιες φορές όχι, όμως ήταν πάντα ευπρόσδεκτες» πρόσθεσε.

«Πρόκειται πραγματικά για έναν εκπληκτικό άνθρωπο» σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, περιγράφοντας έναν «πανέξυπνο άνδρα, με τεράστιο κουράγιο και με υψηλή αίσθηση του χιούμορ».

«Νομίζω ότι θα μας λείψει λόγω της σοφίας του, επίσης σε πολιτικό επίπεδο και το γεγονός ότι, αν αυτό δεν του αναγνωρίζεται συχνά, πάντοτε αναζητούσε τον συμβιβασμό» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Φαν Όφερτφελντ για τον Γερμανό αξιωματούχο.

«Είτε συμφωνούσατε είτε διαφωνούσατε με τον Σόιμπλε, ένα είναι βέβαιο: άφησε το αποτύπωμά του στο Eurogroup» δήλωσε ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος είναι πλέον ο παλαιότερος υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε μίλησε για θετικό απολογισμό, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι οι πολιτικές του βοήθησαν στο να μην καταρρεύσει το ευρώ, όταν οι αγορές διατύπωναν αμφιβολίες. «Πετύχαμε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση και τόνισε: «Καταφέραμε τα οκτώ χρόνια της κρίσης να κρατήσουμε σταθερό το ευρώ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης